Sveriges utrikespolitik numera ett eko av USA:s

Iran fördöms men USA tilldelas ett wild card

USA har i en riktad drönaroperation mördat den ledande iranske generalen Suleimani och hans följe i Bagdad. Suleimani blev kanske mest känd för kampen mot talibanerna i Afghanistan och som dirigent bakom den iransk-irakiska insatsen mot IS i Irak.

Världen tycks unisont mena att mordet är ytterst allvarligt för det … Läs mer “Sveriges utrikespolitik numera ett eko av USA:s”

Read more

Uppgift inifrån Palmeutredningen: DET HANDLAR OM SYDAFRIKA!

På den 34:e årsdagen av avrättningen av Sveriges statsminister Olof Palme kommer uppgiften, med ursprung i mordutredningen, att det heta spåret inte är den så kallade Skandia-mannen utan ett sydafrikanskt mordkommando.

Nyheten har idag (28/2) publicerats i tidningen Expressen, som gjort en intervju med författaren och journalisten Lars Borgnäs. Denne har i sin tur fått uppgiften från “en … Läs mer “Uppgift inifrån Palmeutredningen: DET HANDLAR OM SYDAFRIKA!”

Read more

Personer med noll koll på Palmeutredningen hånar dem som har koll

Det här har varit ganska genomgående under de nu 34 år sedan Olof Palme avrättades. Personer, som med uppenbart bristfälliga kunskaper om mordutredningen, fäller nedlåtande omdömen om personer som verkligen har satt sig in i frågan. Här är två omdömen om journalisten Lars Borgnäs bok, som de inte har läst.

“Häromveckan var det en pensionerad tv-reporter som visste … Läs mer “Personer med noll koll på Palmeutredningen hånar dem som har koll”

Read more

Folkhögskolans konstlotteri

Den 27 februari I en fullsatt cafeteria på Eskilstuna folkhögskola hade skolans två konstlinjer sitt årliga konstlotteri. Stämning var på topp när sextio vinster av totalt tvåhundra lotter fördelades på lyckliga vinnare.

Tänk om vi kunde få sådana odds hos något av de stora spelbolagen, hörde jag min bordsgranne säga.

Konferencier var den eminente Mårten Carlson … Läs mer “Folkhögskolans konstlotteri”

Read more

Liberal prioritering

Den, 25 februari, var det stor bostadspolitisk debatt på Stadshotellet i Eskilstuna. Arrangör var Hyresgästföreningen som hade bjudit in samtliga fullmäktigepartier att delta. Alla partier kom – utom Liberalerna.

Socialdemokraterna var där.
Miljöpartiet var där.
Vänsterpartiet var där.
Moderaterna var där.
Kristdemokraterna var där.
Centerpartiet var där.
Sverigedemokraterna var där.
Men Liberalerna var inte där.

Referat från debatten, … Läs mer “Liberal prioritering”

Read more

Kortintroduktion till den indiska författaren Anita Agnihotri

Anita Agnihotri, född den 10 oktober 1956, är en av Indiens mest namnkunniga och prisade kvinnliga författare. Hon utbildade sig först till lärare, men blev så småningom en framgångsrik författare vid sidan av sitt dagliga arbete som statlig tjänsteman med ansvar för olika utvecklingsprojekt ute på den Indiska landsbygden.

Anita Agnihotri lämnade efter några år sitt läraryrke, ör … Läs mer “Kortintroduktion till den indiska författaren Anita Agnihotri”

Read more

Flera misstag fällde Celtic i Europa League

Celtic är utslagna ur Europa League. Detta efter att ha förlorat den avgörande returmatchen på hemmaplan mot FC Köpenhamn. Danskarna vann med 3-1 och går därmed vidare till åttondelsfinal. Celtic får ladda om och fokusera på att behålla ledningen i skotska ligan.

Sett till de två matcherna behöver inte FC Köpenhamn be om ursäkt för att ha slagit … Läs mer “Flera misstag fällde Celtic i Europa League”

Read more

Bostadspolitisk debatt

Uppskattningsvis ett 70-tal åhörare bänkade sej när Hyresgästföreningen arrangerade en politikerdebatt på stadshotellet tisdagen den 25/2.

Panelen bestod av Maria Chergui (Vänsterp), Marielle Lahti (Miljöpartiet), Jari Puustinen (Moderaterna), Kim Fredriksson (SD) Bo Hellmark (KD), Leif Torstensson (Socialdemokraterna) och Mattias Stjernström från (C). Liberalerna dök inte upp.

Tommy Holm från Eskilstunas Hyresgästförening hälsade alla välkomna och lämnade över “modererandet” … Läs mer “Bostadspolitisk debatt”

Read more

Det finns ett mönster som blir allt tydligare

Det finns ett mönster som blir allt tydligare. Den som inte ser det är politiskt blind eller ser bort för att slippa se. Författaren Ola Larsmo skrev för några veckor sedan på DN:s kultursida att utspelen från SD är “provsprängningar” för att se hur långt man kan gå när det gäller att kontrollera debatt, yttrandefrihet och nyhetsflöde på … Läs mer “Det finns ett mönster som blir allt tydligare”

Read more

Siv Aksila om: Fishrot files – korruption

I november 2019 publicerade Wikileaks över 30 000 dokument om det isländska företaget Samherjis verksamhet i Namibia. Dokumenten hade Wikileaks fått av en före detta anställd vid företaget, Johannes Stefánsson, och rörde företagets verksamhet i Namibia under åren 2010 till 2016, under den tid då verksamheten byggdes upp. Samherji är nu Namibias största fiskerättsinnehavare.

2016 sparkades Stefánsson för … Läs mer “Siv Aksila om: Fishrot files – korruption”

Read more

Musiktips – Nya skivor i februari

Februari har bjudit på en riktigt fin skörd av nya skivor. Jag har valt ut tre album som sticker ut lite extra men som ändå borde uppskattas ute i stugorna. Meningen med dessa tips är trots allt att sticka lite utanför boxen.

Ye Banished Privateers – Hostis Humani Generis

Ye Banished Privateers från Umeå består av sisådär drygt … Läs mer “Musiktips – Nya skivor i februari”

Read more

“Ge pengarna en chans att växa över tid”

Nu har Aftonbladet och Expressen fastnat i en loop. På löpsedlarna och framsidan är det två “nyheter” som ständigt återkommer, men i lite olika varianter. De återkommer var och varannan dag.

Den ena handlar om “Den dolda sjukdomen du kanske inte vet att du har”, alternativt “Så botar du din artros” eller “Så lindrar du din artros”.

Det … Läs mer ““Ge pengarna en chans att växa över tid””

Read more

Plötsligt händer det troligen inte

Ni kanske har sett det på TV? Reklamfilmerna om familjen som skrapar hem en förmögenhet på triss och som sedan har fullt upp med att leva lyxliv på den solig söderhavsön. Eller tjejen som “helt plötsligt” har en sportbil efter att ha skrapat sin trisslott.

Det finns olika varianter av dessa reklamfilmer. Men budskapet är detsamma – “Plötsligt … Läs mer “Plötsligt händer det troligen inte”

Read more

Fanns apartheidregimens mordkommando på Sveavägen fredagen den 28 februari 1986?

Befann sig en legoknekt med koppling till Sydafrika på Söder i Stockholm en vecka efter mordet på Olof Palme?

eFOLKET har länge haft kontakt men en kvinna, här kallad Helena, som säger sig vara säker på att en man som hon dryga veckan efter mordet stötte ihop med i trapphuset där hon bodde, var yrkesmördaren Anthony White.… Läs mer “Fanns apartheidregimens mordkommando på Sveavägen fredagen den 28 februari 1986?”

Read more

“O.P. Anderson & Vänner”. Förbjuden alkoholreklam

För ett par veckor sedan, 10 februari, skrev jag en artikel här i eFOLKET med rubriken “Mördande reklam”. Den handlade bland annat om “kändisviner”, och om lagen för alkoholreklam som säger att det är förbjudet att göra reklam för alkoholhaltiga drycker som har mer än 15 procent alkohol.

I praktiken innebär det att endast reklam för öl och … Läs mer ““O.P. Anderson & Vänner”. Förbjuden alkoholreklam”

Read more

När barnen blir brickor i stormaktsspelet

Den 21 februari, kunde vi se ett inslag i TV4-Nyheterna som handlade om hur de utvidgade USA-sanktionerna mot Iran slår blint och drabbar oskyldiga barn.

Man visade bilder från ett sjukhus i i Teheran och ett litet nyfött barn som opererats för ett medfött hjärtfel.

“På grund av USA:s allt hårdare sanktioner mot Iran så har det svenska Läs mer “När barnen blir brickor i stormaktsspelet”

Read more

Upp till halva arbetsmarknaden berörs av LAS-utredningens förslag!

Arbetet skrev i veckan om föreslagen till förändrad arbetsrätt. Förslaget innebär att företag med färre än 15 anställda ska undantas från begreppet “saklig grund” när det gäller uppsägning av personliga skäl. Man kan tycka att det är självklart att någon som uppträtt illojalt, stulit eller på olika sätt agerat klandervärt på arbetsplatsen skall kunna sägas upp utan pardon. … Läs mer “Upp till halva arbetsmarknaden berörs av LAS-utredningens förslag!”

Read more

Viktig tidning för Sveriges latinamerikaner och spanskspråkiga hotas bli ekonomiskt strypt

eFOLKET ansluter sig till det upprop till försvar för den spanskspråkiga tidningen Liberación, som initierats av ett stort antal latinamerikanska sammanslutningar i Sverige.

Liberacion har funnits i Sverige sedan början av 80-talet. Nu hotar Mediestödsnämnden plötsligt att beröva tidningen det stöd för utgivningen som den under så många år haft.

Liberacion har under alla år varit en viktig … Läs mer “Viktig tidning för Sveriges latinamerikaner och spanskspråkiga hotas bli ekonomiskt strypt”

Read more

Tidigare chef för Stockholmspolisens mordkommission: “Höga Säpo-poliser bakom mordet på Olof Palme”

I sin nya bok om mordet på Olof Palme och mordutredningen – Olof Palmes sista steg – presenterar Lars Borgnäs anteckningar som förre chefen för Stockholmspolisens mordkommission Arne Irvell efterlämnade till sin son.

Arne Irvell hade innan han avled (2008) berättat för sonen om anteckningarna, och anförtrott denna sin önskan att när han gått bort skulle anteckningarna överlämnas … Läs mer “Tidigare chef för Stockholmspolisens mordkommission: “Höga Säpo-poliser bakom mordet på Olof Palme””

Read more

GÖTEBORG – FÖRSTA STAD I SVERIGE MOT KÄRNVAPEN?

Denna insändare är ett nyhetsbrev från Svenska Freds. Om ICAN: Klicka här.

I början av februari kom den glada nyheten att kommunstyrelsen i Göteborg röstade för att staden ska gå med i ICAN:s stadsupprop för kärnvapenförbud. Nu ligger frågan hos kommunfullmäktige som fattar beslut den 19 mars.

Kärnvapen utgör ett hot mot hela mänskligheten. Nu har politiker Läs mer “GÖTEBORG – FÖRSTA STAD I SVERIGE MOT KÄRNVAPEN?”

Read more

När korruptionen är en del av vardagen

För någon vecka sedan hörde jag ett program på P1 Sveriges Radio som handlade om den utbredda korruptionen i Serbien.

Bland annat berättade man om hur sjukvården fungerar. Det har sedan länge ansetts som helt “normalt” att man har med sig en “gåva” när man går till en läkare för att få vård. Det kan vara en flaska … Läs mer “När korruptionen är en del av vardagen”

Read more

De rikaste använder rutavdraget mest

Nu har Riksrevisionen kommit med en rapport om Rutavdraget för “hushållsnära” tjänster, där man granskat om det blev som det var tänkt när det infördes av den borgerliga regeringen 2007. Kan påpekas att det, inte helt oväntat, var det mittenextremistiska centerpartiet som var pådrivande för införandet av Rut.

Rutavdraget innebär att man får dra av halva arbetskostnaden för … Läs mer “De rikaste använder rutavdraget mest”

Read more

Krister Peterssons “högintressanta spår” – säkert inte bara Skandia-mannen

I tidningar, etermedier och bloggar har idag livligt kommenterats förundersökningsledaren Krister Peterssons plötsliga informationsutspel om utredningsläget. Spekulationerna har handlat om utredningen kommer att läggs ner utan att någon åtalas.

Det Krister Petersson sa i tv-intervjun var att han hoppades att kunna åtala någon “ansvarig” för mordet inom de närmaste fyra månaderna. Dessutom sa han att man nu arbetar Läs mer “Krister Peterssons “högintressanta spår” – säkert inte bara Skandia-mannen”

Read more

Hur fri är den fria pressen som gjort sig beroende av reklaminkomster?

Och vilket ansvar har tidningar som öppnar sin famn för bankskojare och ockrare?

Jag hajade till när jag såg Aftonbladet nu i lördags 15 februari. Nästan hela förstasidan, samt hela sistasidan var reklam. Alltså det som exponeras allra först till eventuella köpare och läsare är reklam.

Min första reaktion var att Aftonbladet, liksom många andra tidningar, är illa … Läs mer “Hur fri är den fria pressen som gjort sig beroende av reklaminkomster?”

Read more

Rapport från en amerikansk valrörelse – del 2

McIntyre-Shaheen 100 club middagen lördag 8 februari

New Hampshire är en delstat i nordöstra USA med en befolkning på ca 1.3 miljoner inte bara den 5 minsta delstaterna till ytan utan den 10 mest glesbefolkade. Det är en av de äldsta delstaterna som ingick i de första tretton kolonierna som formade nationen. New Hampshire är avlångt som om … Läs mer “Rapport från en amerikansk valrörelse – del 2”

Read more

Ulf Rehnholm. Eskilstunas fotografiska trollkarl får oss att se sånt som inte finns

Lördag 15 februari var det vernissage på Eskilstuna Konstmuseum. Det var Ulf Rehnholm som visar sina experimentbilder STEREO. I programbladet kan man läsa:

“Bilderna i utställningen STEREO gör ingen skillnad på sken och verklighet, utan lämnar det åt dig som betraktare att avgöra vad som är sanning. Det viktigaste är din upplevelse av bilden och vad den säger … Läs mer “Ulf Rehnholm. Eskilstunas fotografiska trollkarl får oss att se sånt som inte finns”

Read more

Olof Palmes mördare måste spåras och gripas. Vad krävs för att nå dit?

Strax innan midnatt fredagskvällen den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme intill korsningen Tunnelgatan-Sveavägen i centrala Stockholm. Fredagen den 28 februari i år har exakt 34 år förflutit sedan mannen som avlossat revolverskotten spårlöst försvann ur sikte från brottsplatsen, uppslukad av vinternatten.

På grund av att mordutredningen under det första året styrde alla resurser mot ett … Läs mer “Olof Palmes mördare måste spåras och gripas. Vad krävs för att nå dit?”

Read more

Punkig kärleksbomb slog ner i Torshälla

Alla Hjärtans Dag gick i punkens tecken när Charta 77 och KSM3 tog över Saga Salongen i Torshälla tillsammans med en publik som var riktigt peppad. Förväntningarna på kvällen var stora och alla inblandade såg till att det blev precis så hjärtligt som väntat.

Det var många som hade tagit sig ut till lilla pittoreska Torshälla under fredagskvällen … Läs mer “Punkig kärleksbomb slog ner i Torshälla”

Read more

Ekkor´n satt i granen. Skulle skala kottar…

I många år har ekorren kunnat sitta i fred i granen och skala sina kottar. Men snart kan det bli slut på friden. Nu föreslår Naturvårdsverket att den lilla gnagaren med den yviga svansen ska få jagas i hela landet under perioden 15 November – sista Februari.

“Det finns en livskraftig stam av ekorre i Sverige. Populationen är Läs mer “Ekkor´n satt i granen. Skulle skala kottar…”

Read more

“Vad min blick gjorde med fåglarna”

Just nu pågår en utställning på Ebelingmuseet i Torshälla. Det är konstnären My Lindh, som är uppväxt i Eskilstuna och Torshälla, som visar fem verk. Utställningens rubrik är “Vad min blick gjorde med fåglarna”.

Vad som främst fångar mitt intresse är de två verken “Nordiskt panorana No. 2” och “Nordiskt panorama No. 3”.

Vid en … Läs mer ““Vad min blick gjorde med fåglarna””

Read more