Aftonbladets framsida.

“Ge pengarna en chans att växa över tid”

Nu har Aftonbladet och Expressen fastnat i en loop. På löpsedlarna och framsidan är det två “nyheter” som ständigt återkommer, men i lite olika varianter. De återkommer var och varannan dag.

Den ena handlar om “Den dolda sjukdomen du kanske inte vet att du har”, alternativt “Så botar du din artros” eller “Så lindrar du din artros”.

Det andra ständigt återkommande ämnet är varianter på tips hur man fixar högre pension “Så maxar du din pension”, “Så gör du för att gå i pension redan vid 40”, som för övrigt är ett tips som rimmar illa med “arbetslinjen”, där det sägs att vi måste arbeta längre för att klara pensionerna.

Aftonbladets senaste framsida, 24 februari, är:

“5 tips: Så maxar du din tjänstepension. Få dina pengar att växa – enkelt. Ekonom: Kan skilja tusenlappar”

På en helsida inne i tidningen får man några tips av ekonomen Frida Bratt:

  • Man ska “kolla var pengarna finns”
  • Man ska välja “rätt pensionsbolag”
  • Man ska välja “rätt pensionsförsäkring”
  • Man ska välja “rätt fonder”

Man ska “Krydda och toppa och tänka på sin fondportfölj som en smörgås”. När fondportföljen är som “en smörgås”, är det “din globala indexfond som är brödet”. Behöver man lite extra pålägg på denna smörgås så passar en “tillväxtmarknadsfond” alldeles utmärkt.

Det låter ju lätt som en plätt. Följer man inte sådana goda råd får man väl skylla sig själv om man är fattigpensionär.

Sedan fortsätter denna ekonomexpert Frida Bratt:

Är du yngre MÅR PENGARNA DÄREMOT BÄTTRE (min kursivering) om du gör ett aktivt val och lägger dem i en fondförsäkring i aktiefonder.

“DÅ FÅR PENGARNA EN CHANS ATT VÄXA ÖVER TID” (min kursivering), säger denna ekonomexpert.

Sådan smörja matas man med var och varannan dag i en tidning som säger sig vara “oberoende socialdemokratisk”.

Aldrig ett kritiskt ord om att vi har ett pensionssystem som bygger på börsspekulation. Att det ska vara svängningarna i denna sjuka spekulationsmarknad som till stor del avgör hur våra pensioner blir.

Dessutom uppmanas vi att vara “aktiva” i våra fondval. Hur fan vet man vilka fonder man kan lita på? Det finns ju hundratals. För ett tag sedan var det visst över 900 olika fonder man kunde välja att “placera” sina pengar i. Nu tror jag det har minskats till 500-600 för att det ska bli lite “enklare att välja”

Det är bara att titta på härvan av bedrägerier i ALLRA, där ett gäng fondkrämare nyligen blev frikända efter att ha lurat till sig ett par hundra miljoner av pensionsspararnas pengar.

Har man lite dåligt samvete kan man dessutom välja “etiska fonder”. Men även dessa spekulerar i vapen och olaglig vapenhandel, olja och kol och annat som är långt ifrån “etiskt”

Riv upp hela pensionssystemet. Vi måste ha ett system som är tryggt och säkert. Inte ett system som bygger på spekulationer.

Lägg också ner pensionsgruppen. Den riksdagsgrupp bestående av 6 partier (alla utom V och SD), som gömmer sig bakom stängda dörrar och gör upp om våra pensioner. När denna grupp “pratat ihop sig”, kommer de ut och berättar hur det blir. Senaste var väl när de “pratade ihop sig” om höjd pensionsålder.

En så viktig fråga som pensionssystemet och våra pensioner måste tåla insyn. Det ska diskuteras och ventileras inför öppen ridå. Riksdagen måste återta/återfå den fulla makten över hur vårt pensionssystem ska se ut. Det ska inte gömmas i en begränsad pensionsgrupp där inte ens alla partier får vara med.

Det är en skam för Sverige, ett av världens rikaste länder, att det finns fattigpensionärer i vårt land. Över 300 000 pensionärer i Sverige har så låga pensioner att de hamnar under EU:s gräns för relativ fattigdom.

Andelen fattigpensionärer i Sverige ökar i ungefär samma takt som andelen miljonärer och miljardärer.

Till sist. Jag har aldrig sett några tips från pensionsgruppen, inte heller från riksdagen, regeringen eller de politiska partier som tycker att det är bra med ett system där pensionspengarna ska snurra runt på fondbörserna. Har de några tips om hur man får “pengarna att växa”? Ska de förvaras ljust eller mörkt? Vill de har sol? Eller trivs de bäst i skugga bland andra ljusskygga element. Och jordmånen – styv lerjord eller porös sandjord? Och näringen? Är det “näringslivet” som sköter näringen när man får “pengarna växer”?

Rolf Waltersson

You May Also Like