Celtic Park. Foto: Dave Moore

Flera misstag fällde Celtic i Europa League

Celtic är utslagna ur Europa League. Detta efter att ha förlorat den avgörande returmatchen på hemmaplan mot FC Köpenhamn. Danskarna vann med 3-1 och går därmed vidare till åttondelsfinal. Celtic får ladda om och fokusera på att behålla ledningen i skotska ligan.

Sett till de två matcherna behöver inte FC Köpenhamn be om ursäkt för att ha slagit ut de skotska mästarna ur Europa League. Första matchen slutade 1-1 på Parken i Köpenhamn, en match där Celtic ägde första halvlek men där danskarna tog över och dominerade i andra.

1-1 var inget katastrofalt bortaresultat och Celtic var storfavoriter i returen, men ett nonchalant och slarvigt spel bjöd in FCK som kunde göra matchens första mål efter ett rejält misstag av Simunovic. Efter målet blev det ännu rörigare för Celtic, det såg nästan panikartat ut när de jagade en kvittering.

Celtic Park skulle dock få explodera i den 83e minuten, efter ett VAR-beslut fick hemmalaget helt korrekt en straff på grund av hands. Edouard stegade fram och slog äckligt iskallt in bollen i mål, en så kallad Panenka-straff. Det var utjämnat och matchen såg ut att gå mot förlängning.

Men glädjen varade inte länge, i 85e minuten tog FCK åter ledningen efter ett riktigt svagt grönvitt uppspel där de tappade bollen på mittplan. Tre minuter senare slog FCK i den sista spiken i kistan när de gjorde 1-3, återigen efter ett svagt försvarsspel.

Celtic blir totalt lamslagna när de tappar matcherna, i stället för att samla ihop sig blir det nervöst och slarvigt. Dessutom finns det en återkommande sårbarhet vid speluppbyggnaderna. Vid flertalet tillfällen tappade de boll och FCK kunde ställa om, danskarnas andra mål kom efter ett sådant bolltapp.

Nu gäller det att behålla serieledningen och även ta sig vidare i Skotska Cupen där St Johnstone väntar i kvartsfinalen på söndag.