Den 27 februari I en fullsatt cafeteria på Eskilstuna folkhögskola hade skolans två konstlinjer sitt årliga konstlotteri. Foto: Agne Helg.

Folkhögskolans konstlotteri

Den 27 februari I en fullsatt cafeteria på Eskilstuna folkhögskola hade skolans två konstlinjer sitt årliga konstlotteri. Stämning var på topp när sextio vinster av totalt tvåhundra lotter fördelades på lyckliga vinnare.

Tänk om vi kunde få sådana odds hos något av de stora spelbolagen, hörde jag min bordsgranne säga.

Konferencier var den eminente Mårten Carlson som briljant ledde det hela med hjälp av de kvicka deltagarna från konstlinjerna. Ett lottnummer drogs och vinnaren fick ledsagad av hjälpsamma värdar hämta ett valfritt konstverk från skolans galleri. Så höll det på tills alla konstverken var utdelade.

Det hela rullade smidigt på och publiken hölls vid gott mod då de förutom chansen att vinna även kunde avnjuta olika sorters wraps och nybakade fikabröd till kaffet. All förplägnad hade deltagarna själva lagat från grunden i skolans kök, inget halvfabrikat serverades no, no.

Undertecknad provade en kikärtswrap med en förträffligt balanserad fyllning och avslutade med kaffe och vegan-bulle. Allt smakade mycket gott och kändes prisvärt.

Alla intäkter tillfaller konstlinjernas årliga skolresa som denna gång går till Prag.

Mårten Carlson som även arbetar som konstlärare berättar att deltagarna har även arbetat hårt med andra sätt att få in pengar såsom avporträttering, egengjorda konstkort mm.

– Det är en genomgående hög klass på de utlottade konstverken liksom det övriga arbetet som deltagarna framställer, säger Mårten.

Vad ska ni göra i Prag?

– Framför allt blir det museibesök – jugendmuseum, nationalmuseum, ett museum för samtidskonst samt några fler.

Vad bidrar dessa resor med?

– Bildning och en bra samhällsorientering hur det ser ut i Europa idag. Vi har de senaste åren besökt Budapest och Warszawa. Utvecklingen i många länder i Europa går i en riktning där staten och den nationella politiken vill styra och påverka innehåll och utbud i den samtida kulturen. Att uppmärksamma och värna konstens oberoende är väldigt viktigt idag då demokratin ifrågasätts alltmer, så även i Sverige.

– En annan aspekt av resorna är också att göra deltagarna uppmärksamma på vilket rikt kulturliv och fantastisk arkitektur som dessa platser i Europa har säger Mårten.

Avslutningsvis kan berättas att även jag blev en lycklig vinnare och kunde glatt vandra hem med ett fint konstverk under armen.

Agne Helg

You May Also Like