Ekkor´n satt i granen. Skulle skala kottar…

I många år har ekorren kunnat sitta i fred i granen och skala sina kottar. Men snart kan det bli slut på friden. Nu föreslår Naturvårdsverket att den lilla gnagaren med den yviga svansen ska få jagas i hela landet under perioden 15 November – sista Februari.

“Det finns en livskraftig stam av ekorre i Sverige. Populationen är beräknad till cirka 200 000 individer och vi ser inga skäl till att jakt ska vara förbjudet”, säger Ebba Henning Planck, projektledare för Naturvårdsverkets jaktöversyn, i en kommentar till SVT Nyheter.

Och hon fortsätter:

“Anledningen till att jakten förbjöds var inte att arten behövde skyddas, utan snarare att det var så få som ägnade sig åt ekorrjakt att förbudet lika gärna kunde tas bort. I början av 00-talet var politiken lite mer jaktkritisk än den är idag”.

Det är ungefär som att säga: “Det är så få som pinkar inför öppen ridå på offentlig plats. Därför tar vi bort förbudet att pinka inför öppen ridå på offentlig plats”.

Förmodligen är intresset för ekorrjakt ganska litet. Inte ens Jägarförbundet tror att ekorrjakt kommer att bli vanligt om nu jaktförbudet tas bort. Men Jägarförbundet välkomnar att jaktförbudet tas bort med argumentet:

“Finns det vilt i jaktbara stammar så ska det också gå att ta tillvara på för den som vill. I ekorrens fall handlar det om både päls och kött.”

Nu vet jag inte hur vanligt det är med ekorrkött på matsedeln. När det gäller pälsen tror jag faktiskt att mänskligheten överlever utan ekorrpäls. Ekorren har nog mer nytta av sin päls än människan.

Närmast till hands är nog att ekorrjakt kommer att utövas av dem som ser det som ren “nöjesjakt”. Hur man nu kan finna tillfredsställelse i att döda djur bara för nöjes skull?

Just nu pågår en namninsamling mot jakt på ekorre. Det är Mitt Skifte som vill stoppa jakten på ekorre, men även hermelin, som finns med på Naturvårdsverkets lista över djur som ska få jagas igen.

Mitt Skifte skriver att:

“Majoriteten av dessa djur jagas för nöjes skull…Att införa jakt på ekorre och hermelin är endast att ge fler djur att döda åt jägare som dödar djur för nöjes skull.”

Man påpekar också att jakt innebär att många djur blir skadeskjutna och därmed utsätts för stort lidande.

Naturvårdsverket påstår att ekorre kan orsaka skador på hus om de bygger bo under takpannorna, samt att de tar fågelägg.

Att ta fågelägg hör till det naturliga i naturen. Det gör många djur. Även människor tar fågelägg. Och husskadorna kan knappast vara ett stort problem. Dessutom kan man redan nu få tillstånd att utöva skyddsjakt på ekorre.

Jag tycker nog att både ekorren och hermelinen kan få leva i fred. Att tillåta jakt bara för att det nu “finns en livskraftig population” låter märkligt. Kan den inte få fortsätta att vara livskraftig?

Blir jakten tillåten igen är det dags att skriva om texten till “Ekorr´n satt i granen”:

Ekorr´n satt i granen.
Skulle skala kottar.
Fick han höra jägarn.
Då fick han så bråttom.
Hoppa han från tallegren.
Fick ett skott rakt i sitt ben.
Och den långa ludna svansen.

Rolf Waltersson

You May Also Like