Apartheidregimens terroristiska förband Koevoet utgjorde rekryteringsbas för bödlar som skickades även utanför Sydafrika och det ockuperade Namibias gränser. På bilden ses tre Koevoet-officerare som poserar med ett mordoffer. Bild från swapoparty.org

Fanns apartheidregimens mordkommando på Sveavägen fredagen den 28 februari 1986?

Befann sig en legoknekt med koppling till Sydafrika på Söder i Stockholm en vecka efter mordet på Olof Palme?

eFOLKET har länge haft kontakt men en kvinna, här kallad Helena, som säger sig vara säker på att en man som hon dryga veckan efter mordet stötte ihop med i trapphuset där hon bodde, var yrkesmördaren Anthony White.

Helena bor i en lägenhet nära Mariatorget på Södermalm i Stockholm. När händelsen inträffade bodde hon i trappuppgången intill. Hon visar var hon stod när mannen efter diverse oväsen på grund av en krånglande entrédörr kom in i det trånga trapphuset.
Detta skedde lördagen den 8 mars 1986 mitt på dagen, alltså lite över en vecka efter att Olof Palme hade mördats den sena fredagskvällen 28 februari.

Att Helena är säker på tidpunkten beror på att hon tyckte att mannens beteende var obehagligt och lade det på minnet. Men hon gjorde då ingen koppling till Palmemordet men i minnet har händelsen dykt upp då och då genom åren.

Helena, som är socialdemokrat, berättar att hon tappade intresset för att följa mordutredningen, vilket hon hade gjort som en normalintresserad medborgare, då det först var totalt fokus på en konspiration ledd av kurdiska PKK, för att därefter växla över till en drogmissbrukare från Rotebro.

– Jag kunde inte se att det varken var kurderna eller Christer Pettersson. Vilka motiv skulle de ha haft för att mörda Palme? Jag lade min energi på mitt arbete och mina uppdrag inom den svenska kultursektorn och tog knappt del av något om mordet på massor med år.

På frågan om varför det kom sig att hon började intressera sig för Palmemordet igen och hur hon kunde komma fram till slutsatsen att mannen i trappuppgången var Anthony White, säger hon:

– Jag läste på mordets 30-årsdag om Stieg Larssons efterlämnade forskning om Sydafrika och Palmemordet. Efter det jag tog del av åtskilliga videos från Thruth and Reconciliation Commisson från 1995 och kunde notera hur många inom apartheidsystemet rent ut sade att Sydafrika mördade Palme. I sammanhanget framkom det också att kodnamnet för mordoperationen ska ha varit Hammer.

Hon kom då att tänka på en händelse på sin arbetsplats på Exportrådet i Stockholm, som bland annat delade lokaler med dåvarande Industriförbundet, vars säkerhetschef var den tidigare Säpochefen P.G Vinge som fått sparken av regeringen för att han betecknat Olof Palme som en säkerhetsrisk.

Helena berättar att det i huset fanns en presentshop med anknytning till den svenska industrins historia, och där köpte Vinge en figurin föreställande en smed med en hammare, och såg till att postavdelningen sände den till Sydafrika. Detta skedde kort tid efter mordet. Helena har tidigare berättat för eFOLKET om denna händelse.

1980-tal. Koevoet-torterare och deras offer. Bild från swapoparty.org.

När Helena sökte vidare på internet fann hon bilder på Anthony White, och kopplade då hans utseende till mannen i trapphuset. Hon har också funnit en likhet med den så kallade fantombilden som spaningsledaren Hans Holmér publicerade kort tid efter mordet.

Helena började ta kontakt med viktiga inblandade inom granskning av mordet. De tyckte att hennes upplevelser av sydafrikanen i trappan och PG Vinge måste rapporteras till Palmepolisen.

Anthony White är inte vem som helst. Han har pekats ut av personer inom den sydafrikanska säkerhetstjänsten som den som antingen höll i vapnet eller den som ledde operationen tillsammans med de svenskar som i så fall var inblandade.

Helenas teckning är baserad på hennes minnesbild av den mystiske mannen i trappuppgången – som bröt på afrikaans. Foto: Lars-Erik Larsson /eFOLKET.

eFOLKET undrar hur Helena kan vara så säker på att det var Anthony White hon såg i trappuppgången, det hade ju ändå gått runt 30 år sedan hon kom fram till denna uppfattning.
Hon svarar att det var hans skrämmande framtoning som gjort att minnet etsat sig fast.

– Han var klädd i svart militärliknande klädsel och i ena handen hade han ett basebollträ med som jag uppfattade autografer på. Han bar också en presentkasse där en förgylld flaskkork stack upp. Avtackning var ett ord som dök upp i mitt huvud.

Helena stod så till att mannen inte kunde passera henne i den smala trappan och hon minns att han väste något i stil med ”I´am going to a friend” och att han sade det med sydafrikansk accent.

Hur kunde hon då veta att det var med en sydafrikansk dialekt, undrar eFOLKET.

– Jag har umgåtts ganska mycket med sydafrikaner genom åren och känner lätt igen när engelskan är präglad av afrikaans.

Hon uppfattade också mannens utseende som mellaneuropeiskt och att han var lång och atletisk samt att han var i 35-årsäldern. Hon hörde också att mannen gick in i en lägenhet våningen ovanför.

Helena har förhörts av Palmeutredningen för något år sedan, i första hand om uppgiften om figurinen till Sydafrika men även uppgiften om Anthony White. Utredningen har tagit en kopia av en teckning som Helena gjort av mannen i trapphuset.

Mordet på Olof Palme:

You May Also Like