Ye Banished Privateers. Foto: Samuel Pettersson

Musiktips – Nya skivor i februari

Februari har bjudit på en riktigt fin skörd av nya skivor. Jag har valt ut tre album som sticker ut lite extra men som ändå borde uppskattas ute i stugorna. Meningen med dessa tips är trots allt att sticka lite utanför boxen.

Ye Banished Privateers – Hostis Humani Generis

Ye Banished Privateers från Umeå består av sisådär drygt 20 medlemmar med namn som Scurvy Ben, Old Red, Bloody Liz och Blackpowder Pete. Vadan dessa namn kan man fråga sig? Svaret är enkelt, bandet är ett av de ledande inom piratfolkrocken. Musikaliskt påminner den mycket om irländsk folkmusik och framför allt Sea Shanties.

Det finns ett tydligt tema när det gäller texterna som behandlar det tuffa livet på sjön under 1700-talet. Hostis Humani Generis är lika bra som deras tidigare skivor med medryckande melodier och mäktiga arrangemang. Får ni chansen att uppleva Ye Banished Privateers live, ta den då.

The Coffin Daggers – Eleki Album

Det var nästan precis ett år sedan surfrockens fader Dick Dale dog men genren lever minst sagt kvar. The Coffin Daggers från New York är ett av alla band som för denna instrumentala musik vidare. Surfrocken blev populär i början av 60-talet med band som The Ventures, The Trashmen och The Astronauts. The Coffin Daggers beskriver sig själva som ett surfpunkband med influenser från ovan nämnda band men även från lite hårdare akter som Link Wray och The Cramps.

Good Harvest – Dream of June

Good Harvest består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson, två tjejer som förmodligen kom till denna värld för att spela musik tillsammans. De kompletterar nämligen varandra på ett sagolikt sätt. Deras americana och folk-influerade popmusik ligger som en brygga mellan First Aid Kit och Baskery. Det är finstämt, akustiskt och välarrangerat, ja rent av vackert. Vill man söka sig bort från den alltför kommersiella popmusiken är Good Harvest ett steg i rätt riktning.

You May Also Like