Plötsligt händer det. Foto: Rolf Waltersson.

Plötsligt händer det troligen inte

Ni kanske har sett det på TV? Reklamfilmerna om familjen som skrapar hem en förmögenhet på triss och som sedan har fullt upp med att leva lyxliv på den solig söderhavsön. Eller tjejen som “helt plötsligt” har en sportbil efter att ha skrapat sin trisslott.

Det finns olika varianter av dessa reklamfilmer. Men budskapet är detsamma – “Plötsligt händer det”

Men hur troligt är det att det händer?

Jag roade mig med att köpa en trisslott. 30 kronor är priset. När jag skrapade mina rutor blev det noll kronor, så jag får stanna hemma i den gråkalla snålblåsten.

Läser man det finstilta bakpå lotten, som är så smått att man behöver förstoringsglas för att kunna se, hittar man följande.

Enligt “Vinstplan för 12 000 000 lotter” (12 miljoner lotter) är antalet lotter som vinner 30 kronor drygt 1.13 miljoner. Alltså ungefär 9 procents möjlighet att vinna tillbaka de 30 kronor som lotten kostar. Rent statistiskt behöver man köpa ungefär 11 lotter för 330 kronor för att vinna 30 kronor.

Ganska låga odds måste jag säga.

Oddsen att “vinna” i rysk roulett nästan det dubbla – 1 på 6. Möjligheten att vinna 60 kronor är bara en aning större än att vinna 30 kronor.

Nu är det kanske inte de låga beloppen 30, 60 och 90 kronor man är ute efter när man köper trisslott, utan de något högre vinsterna. Suktar man efter att en miljon så framgår det av Vinstplanen att det ska finnas 6 st miljonvinster bland dessa 12 miljoner lotter.

Ungefär som att hitta en liten nål i en stor höstack

Har man lite lägre vinstambitioner, till exempel 10 000 kronor så finns det 276 lotter bland dessa 12 miljoner lotter.
Chansen att vinna 10 000 kronor är 0,00031 procent.

Man kan också beskriva det som att man måste köpa trisslotter för nästan en miljon kronor för att rent statistiskt vinna 10 000 kronor.

Trisslotteriet är ett spel från AB Svenska Spel som har funnits sedan 1986.

En och annan lottköpare skrapar naturligtvis hem en större summa pengar eftersom det säljs cirka 130 miljoner trisslotter om året. Vilket betyder 3,9 miljarder per år, om jag räknat rätt med alla dessa nollor.

  • Var tionde lottköpare skrapar fram samma summa som lotten kostade.
  • Ungefär var femte trisslott ger vinst enligt Ab Svenska Spel.
  • 49 procent av de pengar det köps lotter för går tillbaka som vinster till lottköparna.
  • 51 procent går till Staten.

Man må tycka att det här skraplottsspelet är relativt “oskyldigt”. Triss kanske inte är ett lotteri där folk spelar bort allt de äger och har. I alla fall är det oskyldigt jämfört med Casinospel som lockar människor in i spelmissbruk, söndertrasad ekonomi och familjetragedier.

Men samtidigt tycker jag att man från statens sida borde vara mycket tydligare med att ange hur pytteliten chansen är att vinna. “Sannolikheten (som Tage Danielsson pratade om beträffande kärnkraftsolyckor) att vinna riktigt stora pengar är så liten att den knappast finns. Den är så liten att man måste ha förstoringsglas för att inse hur liten den är”.

Och Staten-s, AB Svenska Spel-s, reklam för trisslotteriet är lika bedräglig och vilseledande som alla annan spelreklam.

Man borde begära mer “konsumentinformation” och mindre “blå dunster” från det statliga lotteriet.

Vill man jämföra med Lotto så är sannolikheten att få 7 rätt och vinna 1 miljon där också ganska osannolik. Oddsen är 1 på 6,7 miljoner

Sannolikheten att kamma hem i miljon i Lotto är mindre än sannolikheten att dö i en flygolycka där sannolikheten är 1 på 4,7 miljoner.

Rolf Waltersson

You May Also Like