Ett litet barn på sjukhus i Teheran. En bricka i stormaktsspelet. Avfotograferat från dataskärmen.

När barnen blir brickor i stormaktsspelet

Den 21 februari, kunde vi se ett inslag i TV4-Nyheterna som handlade om hur de utvidgade USA-sanktionerna mot Iran slår blint och drabbar oskyldiga barn.

Man visade bilder från ett sjukhus i i Teheran och ett litet nyfött barn som opererats för ett medfött hjärtfel.

“På grund av USA:s allt hårdare sanktioner mot Iran så har det svenska företaget Getinge slutat skicka livsviktig medicinsk utrustning. Det har lett till att såväl hjärtapparater som lunghjälpmedel för barn inte längre fungerar. TV4-Nyheterna har besökt ett sjukhus i Teheran”, säger man i nyhetsinslaget.

Nu har företaget stoppat all försäljning och leverans till Iran på grund av de utvidgade sanktionerna. Därmed riskerar många barn att dö i brist på nödvändig sjukvårdsutrustning.

Nu sägs att humanitär hjälp är undantaget från sanktionerna. Men man kan misstänka att Getinge Group avbrutit sina leveranser till Iran därför att man kan “straffas” på annat sätt från USA som styrs av en oberäknelig och lynnig president som tycks vara i stånd till vad som helst när han får sina utbrott.

Getinge Group, som grundades redan 1904, har sedan länge en omfattande verksamhet i USA:

“USA är en viktig marknad för Getinge. Vi har 4 000 anställda i USA och en omsättning på omkring en miljard dollar i landet. Vi har också stor export till USA”, säger Getinges dåvarande ordförande Carl Bennet i en intervju till Dagens Industri 23 juli 2014.

Förutom USA har Getinge Group verksamhet i över 40 länder, och försäljning i 135 länder.

Produktion sker vid anläggningar i Frankrike, Kina, Tyskland, Polen, Sverige och Turkiet. Totalt har man över 10 000 anställda. Omsättningen är 24 miljarder kronor (2018). Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Man må tycka vad man vill om regeringarna i USA och Iran. Men när det är barnen som får betala priset för det globala stormaktsspelet där stridstupparna kämpar om att stå på den största dynghögen och gala högst, då har det gått för långt.

Rolf Waltersson

You May Also Like