Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uppmanar de till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) anslutna staterna att beslutsamt försvara domstolen mot de hot som de senaste dagarna riktats mot den, framförallt från USA.
I Frankrike uppmanar nu flera vänsterpartier till stora demonstrationer mot president Macrons tillsättande av högerpolitikern Michel Barnier som premiärminister. Protesterna motiveras av att det faktiskt var vänsterpartierna som tillsammans i Den Nya Folkfronten (NFP) blev största block.
Igår blev det klart vem den franske presidenten Emmanuel Macron vill se som premiärminister i en ny regering. Hans val föll på högerpolitikern Michel Barnier från det gaullistiska borgerliga partiet Republikanerna.
President Macrons blixtval blev för honom och för Frankrikes nyliberala krafter ett misslyckande. Istället blev den nya vänsterfronten segrare, vilket Macron vägrar att acceptera. Kjell Östberg skriver om hur läget nu kommer att avgöras av folkliga mobiliseringar – Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Moses Joseph Roth kom till världen 1894 och dog, utmattad, sjuklig och nerbruten, 1939.
Han växte upp i ett judiskt hem i den lilla gränsstaden Brody som vid den tiden låg vid gränsen mellan dubbelmonarkin Österrike-Ungern och det gamla tsaristiska Ryssland.
Det gick inte alls så som högerpopulistiska Nationell samling (RN) hade förväntat sig. Partiet, med rötter i fransk fascism och kolonialistisk rasism, kom inte i närheten av egen majoritet i gårdagens parlamentsval.
Av de 576 parlamentsplatserna ser RN ut att tillsammans med allierade få 143.
Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Le Pens högerextrema och främlingsfientliga Rassemblement National (RN) står på tröskeln till att ta över regeringsmakten i Frankrike. Utgången ligger i händerna på den franska borgerligheten.
Första omgången av nyvalet till den franska nationalförsamlingen blev den framgång för ytterhögern som många fruktat. Med 34 procent av rösterna blev … Läs mer “Vart går Frankrike?”
Den sittande presidenten Emmanuel Macrons borgerligt liberala parti Pånyttfödelse (Renaissance, RE), skapat av Macron själv, fick igår 20 procent av rösterna i parlamentsvalets första omgång.
Därmed blev Macrons parti det tredje största alternativet. Det borgerligt konservativa och invandrarfientliga ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) fick 29 procent, och den samlade rödgröna vänstern, Nya Folkfronten (NFP) fick 28.
Den franska ytterhögern Nationell Samling (på franska Rassemblement National; RN) blev största parti med 31,4 procent av rösterna, dubbelt så stora som president Macrons koalition av liberala partier.
Detta har lett till att den traditionella högerns (Republikanerna) ordförande gått ut och meddelat att han förordar en valsamvekan med Marine Le Pens extremhöger, RN. Ordföranden som heter Ciotti, har … Läs mer “Nya samarbeten förhandlas inom det franska partiväsendet”
Den franska organisationen LAMSF avger en hård dom över svenska Migrationsverkets hantering av svensktalande flyktingar i Frankrike.
I Paris bildades hösten 2019 föreningen LAMSF, Les amis des migrants suédophones en France (De svensktalande migranternas vänner i Frankrike), av ett antal svensktalande personer i Paris-regionen. Syftet var inte, som man skulle kunna tro, att utgöra ett … Läs mer “Nya rekord i omänsklighet och inkompetens”
Också det franska imperiet är dödsdömt. Få såg det komma, utom de som har ett öga på sönderfallet av ”France Afrique”. Efter att ha förlorat Centralafrikanska republiken, sedan Mali, Burkina Faso, Guinea, Niger och halva Tchad så var det nu Senegals tur, den viktigaste tidigare franska kolonin i Västafrika. Gabon är inte klart ännu.
Frankrikes president Macron vill nu diskutera om europeiska länder borde skicka soldater till Ukraina:
“Inget får uteslutas. Vi kommer att göra allt som krävs för att Ryssland inte ska vinna detta krig”, säger Macron vid en presskonferens i Paris då 27 länder var inbjudna för att diskutera stödet till Ukraina.
Kjell Östbergs artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen. De våldsamma protesterna efter polisens kallblodiga avrättning av 17-årige Nahel Merzouk i förra veckan går inte att förstå utan att se den franska polisens långa historia av rasistiskt våld. Det skriver Kjell Östberg.
I Frankrike rullar kampen vidare mot Macron-regimens försämringar av pensionssystemet. En kamp som inte bara gäller storleken på pensionerna utan även pekar mot frågan vad meningen med livet är. “Vi arbetar för att leva – inte tvärtom” säger de franska arbetarna. Kampen reser frågan om vad som ska produceras: lyxprylar för de besuttna eller varor och tjänster för … Läs mer “Frankrike och Sverige – varför så olika svar på kapitalets offensiv?”
Den franske presidenten Emmanuel Macrons uttalade igår offentligt att han är likgiltig inför parlamentens ståndpunkt och de kraftiga folkliga reaktionerna gällande hans politik och försämring av pensionsvillkoren, bland annat en höjning av pensionsåldern.
Den franska borgerliga och nyliberala regeringen klarade sig igår med nöd och näppe undan vid misstroendeomröstningen i det franska parlamentet. Premiärministern Èlisabeth Borne och hennes ministär sitter tills vidare kvar.
Bakgrunden till misstroendevotumet var att presidenten Emmanuel Macron – för att driva igenom en höjning av pensionsåldern – rundat parlamentet. Genom att använda en mycket sällan använd paragraf … Läs mer “Klasstriden i Frankrike fortsätter”
En viktig kamp rasar just nu i Frankrike. En kamp som gäller också oss arbetare i andra länder än Frankrike. Den franska arbetarklassen och dess fackliga organisationer har satt ner foten. Man vägrar acceptera den borgerliga Macron-regeringens “reform” som syftar till att höja pensionsåldern till 64 år.
Annie Ernaux, årets nobelpristagare i litteratur, föddes i den lilla byn Lillebonne ute på den Normandiska landsbygden den första september 1940. Där hade hennes föräldrar tidigare arbetat på ett repslageri för att sedan starta ett litet café . Annie Ernaux är alltså uppvuxen i ett arbetarhem. Det har präglat hennes liv och författarskap. Författarinnan, som bor nu i … Läs mer “Om Annie Ernaux – årets nobelpristagare i litteratur”
Franska senatorer har idag tisdag godkänt den kontroversiella lagstiftningen som avskaffar landets 89 år gamla TV-avgift, rapporterar Deadline.
Avgiften som legat på 138 euro per år (ca 1435 svenska kronor) har utgjort den största källan för att finansiera mediekanaler inom Public Service som exempelvis France Télévisions, Radio France, Arte, France 24 och RFI.
Vijay Prashad is an Indian historian, editor and journalist. He is a writing fellow and chief correspondent at Globetrotter. He is an editor of LeftWord Books and the director of Tricontinental: Institute for Social Research. He is a senior non-resident fellow at Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China. He has … Läs mer “20/5 – Is This the End of the French Project in Africa’s Sahel?”
Vijay Prashad is an Indian historian, editor and journalist. He is a writing fellow and chief correspondent at Globetrotter. He is the chief editor of LeftWord Books and the director of Tricontinental: Institute for Social Research. He is a senior non-resident fellow at Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China. He … Läs mer “12/5 – Mali’s Military Ejects France but Faces Serious Challenges”
I de senaste valen i Frankrike har vi fått vänja oss vida att de två som går vidare till andra valomgången är ett nyliberalt alternativ och ett högernationalistiskt. För att antal år sedan handlade det ju nästan alltid om högerpartiet Republikanerna och det socialdemokratiska Socialistpartiet.
Transportstrejken i Frankrike har nu varat i en månad. Arbetarna motsätter sej Macrons ändringar i pensionsreglerna. Idag har transportarbetarna i offentliga sektorn när de går i pension en pension baserad på de sista åren i arbete. Inom den privata sektorn grundas pensionen på de bästa åren (som i gamla ATP-systemet) Macron vill att den ska grundas på hela … Läs mer “Franska arbetare tar fajten”
“Vi håller på att skriva historia.” Så sammanfattade nättidningen Mediapart på söndagsmorgonen stämningarna bland les gilets jaunes, de gula västarna, efter de nya demonstrationerna på lördagen över hela Frankrike. Och i nätupplagan av veckotidningen L´Obs löd rubriken: “Någonting är i darrning i kungariket …”
Det pågår stora demonstrationer i Frankrike mot regeringen. Det är de största sedan 1968. De är till viss del våldsamma och polisbilar sticks i brand. Lyxbutiker utmed Champs-Elysee plundras. De gula västarna kallas de. Det är ingen organisation bakom utan en spontan rörelse mot försämringar, nerskärningar, prishöjningar – kort sagt den marknadsliberala politiken som bedrivits under årtionden. En … Läs mer “Största demonstrationerna i Frankrike sedan 1968”
De tre värsta imperialistiska makterna, USA, Storbritannien och Frankrike har än en gång dragit ut på krigsstråt och genomfört bombningar i strid med folkrätten. Historiskt är det inte något nytt. Dessa stater har förvisso tidigare i historien genomfört bombkrig för att kuva människor och länder i Asien, Afrika och Latinamerika. Inte minst i Syrien har folket upplevt hur … Läs mer “Frankrike bombar Syrien – igen”
I tisdags inledde de anställda vid det franska järnvägsbolaget SNCF offensiven mot landets president Emmanuel Macron. Det är en konflikt där mycket står på spel. För båda sidor. Alltsedan motståndsrörelsen under andra världskriget har järnvägsfolket haft en symbolisk roll, ibland en nyckelroll, i franskt samhällsliv.
Bara några dagar före första omgången av det franska parlamentsvalet ser landets nyvalde president Emmanuel Macrons parti La République en Marche (LREM – ung. Landet på väg framåt) ut att gå mot en stor majoritet i nationalförsamlingen. Opinionsmätningarna talar rätt entydigt om att LREM kommer att få drygt 30 procent av rösterna och i slutänden mellan 330 och … Läs mer “Macrons En Marche ser ut att få stor majoritet i parlamentsvalet i Frankrike”
Den nye franske presidenten Emmanuel Macron har nu utsett en regering. Och det är en samling som får högertidningarna i landet att klucka belåtet.
“Den tidigare presidenten var en kompromissernas man. Den nye har klart valt riktning. Och det är inte åt vänster”, heter det exempelvis i ledarkommentaren i konservativa Le Figaro.
Emmanuel Macron vann en överlägsen seger i det franska presidentvalet. Men det är nu svårigheterna börjar. Närmast att erövra en majoritet i parlamentsvalet den 11 och 18 juni. Och där finns många obekanta faktorer. Framför allt genom att Macron inte baserar sig på något politiskt parti, utan blir tvungen att “skapa allt nytt”.