Foto: Pexels/Pixabay

Nya samarbeten förhandlas inom det franska partiväsendet

Den franska ytterhögern Nationell Samling (på franska Rassemblement National; RN) blev största parti med 31,4 procent av rösterna, dubbelt så stora som president Macrons koalition av liberala partier.

Detta har lett till att den traditionella högerns (Republikanerna) ordförande gått ut och meddelat att han förordar en valsamvekan med Marine Le Pens extremhöger, RN. Ordföranden som heter Ciotti, har mötts av stark kritik även från ledande krafter i sitt eget parti. Det återstår att se hur det hela kommer att avlöpa.

Ciotti är dock helt klar i sin strävan att nå samarbete med extremhögern. “Vi säger samma saker så låt oss slopa påhittade skillnader” säger han. Han har redan haft samtal med RN-ledarna Marin Le Pen och Jordan Bardella. Dessa RN-ledare berömmer Ciottis initiativ.

Men starka namn inom den traditionella högern fördömer alltså Ciotti och talar om hans utspel som en kupp.

Det kan vara intressant att jämföra motståndet mot att samarbeta med extremhögern som finns inom den franska traditionella högern med uppslutningen inom den svenska borgerligheten vad gäller samarbetet med vår extremhöger SD. Centerpartiet utgör enda undantaget.

Den överhängande faran av att den traditionella högern kommer att backa upp RN har i alla fall lett till att olika vänsterkrafter har beslutat att återupprätta ett valsamarbete. Redan på måndagen beslutade man att bilda vad man kallar en Folkfront.

Det handlar om Socialistpartiet (som är Frankrikes socialdemokratiska parti), Kommunistpartiet och ett grönt parti och det handlar om partiet till vänster om kommunistpartiet ”Det okuvliga Frankrike” med sin ledare Jean Luc Melenchon. Och eventuellt ett antal mindre grupper till vänster.

Socialistpartiet fick i EU-valet tillsammans med partiet Place Publice 13,8 procent. Kommunistpartiet fick tillsammans med partiet Republikanska Socialistiska Vänstern 2,4 procent.

Partiet Ekologiska Europa-de Gröna fick 5,5 procent och Det Okuvliga Frankrike (Melenchos parti) fick 10 procent. Mot denna Folkfront står alltså extremhögern, RN, som fick 31,4 procent, den tradionella högern (Republikanerna som fick 7,3 procent och eventuellt ett ytterligare extremhögerparti (Reconquête!) som fick 5,5 procent. Plus möjligen ett antal mindre borgerliga partier som vi inte vet hur de kommer att ställa sej till Ciottos förslag. Och hur kommer Macron och de partier som backat honom att ställa sej? Kommer dom att backa Folkfronten i valets andra omgång om det kommer att stå mellan Folkfronten och den samlade högern? Vänstern har i flera val i andra omgången backat Macron för att förhindra Le Pen att komma till makten och som tack fått en nyliberal arbetarfientlig politik med försämringar av arbetsrätt och pensioner.

Vi sitt besök i Eskilstuna inför EU-valet sade Jonas Sjöstedt följande: “Att lita till att den traditionella högern i Europa ska stå upp mot extremhögern är som att luta sej mot ett duschdraperi”.

Han blev snabbt sannspådd.

Peter Widén.

You May Also Like