Fransk radio och TV ska i framtiden istället finansieras via budgeten…

Frankrike avskaffar TV-licensavgiften

Franska senatorer har idag tisdag godkänt den kontroversiella lagstiftningen som avskaffar landets 89 år gamla TV-avgift, rapporterar Deadline.

Avgiften som legat på 138 euro per år (ca 1435 svenska kronor) har utgjort den största källan för att finansiera mediekanaler inom Public Service som exempelvis France Télévisions, Radio France, Arte, France 24 och RFI.

23 miljoner franska hushåll kommer alltså inte längre att behöva betala avgiften. Regeringen har i stället föreslagit att mervärdesskatt ska finansiera Public Service i Frankrike i framtiden. Något som de franska Public Service-bolagen ser med oro på. Bland annat uttrycks en oro över den självständighet som Public Service hittills haft i Frankrike. Dessutom tycker man att det är otydligt exakt hur finansieringen via mervärdesskatten ska gå till.

Vallöfte av president Macron

Avskaffandet infriar president Emmanuel Macrons vallöfte från i våras. Frågan har debatterats i ett decennium, inte minst i förhållande till att internationella medieplattformar blivit större.

Sjunkande medieförtroende

I samband med avskaffandet av landets TV-licens säger Frankrikes kulturminister, Rima Abdul-Malak, att den franska Regeringen är fortsatt engagerad i den offentliga mediesektorn. Men även att ett tapp i yngre tittare, sjunkande medieförtroende och det faktum att internationella medieplattformar blivit större, är några av utmaningarna inför framtiden.

You May Also Like