Senegals nyvalde president: Bassirou Diomaye Faye. Foto: Creative Commons.

Senegal – Den gamla kolonialmakten och NATO-medlemmen Frankrike förlorar greppet

Zoltan Tiroler:

Också det franska imperiet är dödsdömt. Få såg det komma, utom de som har ett öga på sönderfallet av ”France Afrique”. Efter att ha förlorat Centralafrikanska republiken, sedan Mali, Burkina Faso, Guinea, Niger och halva Tchad så var det nu Senegals tur, den viktigaste tidigare franska kolonin i Västafrika. Gabon är inte klart ännu.

Om Frankrike förlorar också Kamerun och Elfenbenskusten är det slut med makten i Afrika. Häromdagen förlorade de alltså Senegal.

Senegals nya, demokratiskt valda, president: En ung man, Bassirou Diomaye Faye, 44 år gammal, antikolonialist, panafrikanist och antiimperialist. Vänster.

En oppositionskandidat som vill bryta fördragen med Frankrike och förbättra förbindelserna med Ryssland vann valet. Sammanbrottet för det franska kolonialväldet i Afrika fortsätter. Därav gnället från Macron.

Faye säger att han tror på systemförändring och vänsterinriktad panafrikanism för att återvinna Senegals suveränitet. Analytiker tror att det handlar om att distansera landet från västmakterna, särskilt tidigare kolonialmakten Frankrike. Han har också lovat att bekämpa “Frankrikes ekonomiska strupgrepp” på Senegal. Faye har sagt att han vill genomföra en valutareform och avskaffa den västafrikanska francen. I sitt program slår han fast: “Vi kommer att genomföra en valutareform som tillåter vårt land att ha sin egen valuta.”

Att bekämpa den utbredda korruptionen är ett annat av hans uppsatta mål.

Bassirou Diomaye Faye släpptes ur fängelse bara tio dagar före söndagens val, efter att en kontroversiell amnestilag klubbats igenom. Det gjorde han tillsammans med andra som fängslats under politiska demonstrationer eller av politiska skäl. Valdeltagandet var drygt 70 procent.

Hur mycket av allt detta han kan genomföra återstår att se. En sak är säker: Västmakterna, främst USA och Frankrike, ser inte med blida ögon på Fayes program. De kommer att försöka att köpa honom, och om det inte går, störta honom. Det visar all tidigare erfarenhet.

Avgörande blir om den nya vänsterregeringens breda folkliga stöd kan organiseras till framgångsrikt motstånd mot dem som på olika sätt kommer att försöka vrida klockan tillbaka.

Zoltan Tiroler

“Fidelista por Siempre”på Facebook 240426 med flera källor

You May Also Like