Franska imperiet 1534-1977. Det “första imperiet” i ljusare blått. / Wikipedia.

Macron tar upp frågan om att skicka soldater till Ukraina

Frankrikes president Macron vill nu diskutera om europeiska länder borde skicka soldater till Ukraina:

Inget får uteslutas. Vi kommer att göra allt som krävs för att Ryssland inte ska vinna detta krig”, säger Macron vid en presskonferens i Paris då 27 länder var inbjudna för att diskutera stödet till Ukraina.

Macron vill inte gå in på vilka länder som var för eller emot idén. Men i alla fall Tjeckien, Polen och Slovakien har avvisat idén om att skicka marktrupper till Ukraina.

Även Ulf Kristersson avvisar svenska soldater på ukrainsk mark:

Inte aktuellt över huvud taget just nu”, säger Kristersson till SVT. (se lästips)

Den lilla brasklappen “just nu” kan ju uppfattas som att det senare kan bli aktuellt för Kristersson att skicka marktrupper till Ukraina.

I intervjun i SVT säger Kristersson också:

Däremot kan man väl säga att olika länder har olika traditioner av att själva vara engagerade i andra länder. Frankrikes tradition är inte den svenska traditionen. Jag har respekt för Frankrikes vilja att hjälpa Ukraina.”

Jag vet inte vad Kristersson syftar på med Frankrikes traditioner “att vara engagerade i andra länder”.

Kan han möjligen syfta på Frankrikes “tradition” som kolonialmakt då det franska kolonialväldet under 1800- och 1900-talen var det näst största efter Brittiska imperiet.

Frankrike har gamla “anor” när det gäller kolonialisering. Över 45 länder och territorier på fem kontinenter har berörts av de franska härjningarna. Konsekvenserna av denna erövring har satt sina spår ända in i nutid och påverkar dagens händelser i olika delar av världen. Inte minst i Afrika.

Dessutom har Frankrike fortfarande kvar “några spillror” av sitt imperium. Det är några hundratals öar i bland annat Västindien, Indiska oceanen, Stilla havet.

Frankrike har även kvar sin koloni Franska Guyana i Sydamerika. Franska Guyana är således en del av Nato. (se lästips. “Nato är större än du tror”)

Som NATO-medlem var Frankrike under åren 1946-1954 militärt engagerat i ett blodigt kolonialkrig i Indokina. Trots massivt stöd från den ledande NATO-staten USA (som till och med erbjöd fransmännen en kärnvapeninsats) besegrades den franska kolonialarmén 1954 av den vietnamesiska befrielserörelsen. Men det som följde var ju att USA självt gick in med soldater (som mest 600 000!). När den ledande NATO-makten USA 1975 tvingades dra sig ur Indokina hade omkring tre miljoner vietnameser, laotier och kambodjaner fått sätta livet till.

Mellan 1954 och 1962 var de franska styrkorna  åter engagerade. Kolonialkriget i Algeriet kostade åtminstone närmare en miljon algerier livet.

Även om det inte ”just nu” ser ut att bli några marktrupper från EU- eller Nato-länder i kriget mot Ryssland. är det inte helt omöjligt att det kan bli aktuellt senare, beroende på hur kriget utvecklas.

Macron har i alla fall öppnat dörren på glänt. Den dörr som leder till att “hjälpa andra länder”.

Till sist några rader ur Frankrikes nationalsång Marseljäsen:

Till vapen, fria män, med sabel och med lod!

Framåt! Var vi går fram, skall jorden dricka blod!

Gå gärna in och lyssna på Marseljäsen där den minst sagt blodtörstiga texten återges även på svenska (se lästips).

Det bör sägas att Marseljäsen först skrev som soldaternas “kampsång” under franska revolutionen. Men att den senare också antogs som Frankrikes nationalsång. Inte många som vet vad vad som sjungs när vi t.ex. ser franska fotbollslandslaget sjunga sin nationalsång.

Rolf Waltersson

Lästips:

Macron öppnar för att skicka soldater till Ukraina – Nyhetssajten Europaportalen 27 februari 2024

Kristersson om trupper till Ukraina: ”Inte aktuellt” – SVT Nyheter. 27 februari 2024

Nato är större än du tror – eFOLKET. 17 augusti 2023

Franska kolonialimperiet – Wikipedia

Algerietrevolten – Wikipedia

Svensk text – La Marseillaise – Frankrikes Nationalsång. YouTube

 

 

 

You May Also Like