Annie Ernaux. FOTO: Catherine Hélie, Gallimard / Bilden från https://www.annie-ernaux.org/

Om Annie Ernaux – årets nobelpristagare i litteratur

Annie Ernaux, årets nobelpristagare i litteratur, föddes i den lilla byn Lillebonne ute på den Normandiska landsbygden den första september 1940. Där hade hennes föräldrar tidigare arbetat på ett repslageri för att sedan starta ett litet café . Annie Ernaux är alltså uppvuxen i ett arbetarhem. Det har präglat hennes liv och författarskap. Författarinnan, som bor nu i en förstad till Paris som heter Cergi och Ernaux, är sedan många professor i litteratur vid universitetet i Paris. Från att har vuxit upp under mycket enkla förhållanden  ute på landsorten är tillhör hon numera “kultureliten” i Frankrikes huvudstad Paris. Annie Ernaux själv har i en intervju liknat den sociala “förflyttningen” vid att gå i exil.

Ernaux anser att hon förändrats i “exilen”. Hon är inte längre densamma, och ingen i den situation som hon befinner sig kan återvända till vad som var tidigare.  Hon konstaterar vidare att när man gör en social förflyttning påverkar det hela livet: arbete, tankar, idéer, intressen, mentalitet etc.

Sammanlagt har Annie Ernaux skrivit ett trettiotal romaner varav åtta av dessa är översatta till svenska; bland dem kollektivromanen Åren, samt de båda romanerna Fadern och Kvinnan, som handlar om hennes föräldrar . Dessutom finns även de båda böckerna Skammen och Omständigheter på svenska.

Annie Ernaux prosa är rak, enkel och avskalad. Hennes verk är lätta att ta till sig. Författarinnan hade redan före nobelpriset en ganska bred läsekrets i vårt land. Och när Mats Malm, som ju är ständig sekreterare vid Svenska Akademin, meddelade namnet på årets nobelpristagare i litteratur var det många glada miner och utrop runtom på biblioteken.

Annie Ernaux romaner ges ut på Norstedts förlag i vårt land.

Kjell Andersson

You May Also Like