Pariskommunen 1871 – varsel om en ny tid, eller eko från en gammal?

Artikelförfattare : Håkan Blomqvist

Den “första socialistiska revolutionen” – så gick den till historien, Pariskommunen som under 72 dagar våren 1871 höll stånd mot både preussare och franska motrevolutionärer. Åtminstone är det så minnet hållits vid liv inom socialistiska arbetarrörelser i hundrafemtio år. Inte för att Marx tänkte så eller att den var så lik kommande arbetarrörelsekamp.

Under … Läs mer “Pariskommunen 1871 – varsel om en ny tid, eller eko från en gammal?”

Read more

Hyra eller ohyra – Bostaden som social rättighet eller handelsvara på en marknad

Punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen S, MP och samarbetspartierna L och C innebär att man tillsätter en utredning som ska lägga förslag om “fri hyressättning i nybyggnation och förändringar av de årliga hyresförhandlingarna”.

Avsikten är att utredningen ska vara klar i maj i år.

Hyresgästföreningen har hela tiden kritiserat uppgörelsen mellan regeringen C och L. Av de … Läs mer “Hyra eller ohyra – Bostaden som social rättighet eller handelsvara på en marknad”

Read more

“Klaus Nomi – En utomjordings hjärta”

När flertalet av TV-tittarna förmodligen satt bänkade lördagen 27 mars för att titta på Let´s dance, valde jag i stället Kulturstudion på SVT2 där man visade “Klaus Nomi – En utomjordings hjärta”.

Det var barytonsångaren Richard Hamrin som tolkade sin idol Klaus Nomi i en föreställning på Kungliga Operan i Stockholm från 2020.

“En föreställning som kanske är Läs mer ““Klaus Nomi – En utomjordings hjärta””

Read more

Årets liberal lämna Liberalerna

Förra året utsågs Abdukadir Salad Ali till “Årets Liberal”.

När han ställde upp som kandidat för Liberalerna i EU-valet 2019 bedrev han en personvalskampanj och fick över 3000 personkryss i en del valdistrikt i Tensta och Rinkeby.

I en intervju med Nyhetsbyrån Järva 7 maj 2019, ett par veckor före EU-valet, säger han:

“Vi får aldrig komma i Läs mer “Årets liberal lämna Liberalerna”

Read more

Den exilkubanska högern och “friheten” i Miami

Medan vi matas med artiklar, filmer, ledare, notiser, nyhetsinslag om diktaturen i Kuba så översköljs vi också av propaganda från USA i olika former. Inte minst från det soldränkta och bikinitäta Miami.

Medan i stort sett alla medier givit uppmärksamhet åt några kubanska rappare som, i valet att få sina karriärer förstörda eller bli berömda och få bra … Läs mer “Den exilkubanska högern och “friheten” i Miami”

Read more

Bilbesiktning – Från statligt monopol till vinstjagande privatföretag

Nu är min gamla bil besiktad. Den klarade kontrollen helt utan anmärkning, så nu kan man dra en suck av lättnad.

Inför besiktningen drällde det in adresserade brev i min brevlåda med erbjudanden från olika bilbesiktningsföretag. Det var från Besikta Bilprovning, Bilprovningen, Opus Bilprovning, Carspect, Dekra och flera andra. Från några fick jag brev flera gånger. Det lockades … Läs mer “Bilbesiktning – Från statligt monopol till vinstjagande privatföretag”

Read more

Vänstern leder stort inför presidentvalet 11 april i Ecuador

Telesur 210328

Vänsterns kandidat Arauz leder med mer än 7 procent över bankiren och högermannen Lasso inför presidentvalet i Ecuador 11 april

Två veckor före andra och avgörande valomgången i Ecuador leder vänsterns kandidat Andrés Arauz, för partiet Unes, med mer än sju procent över högerns Guillermo Lasso.

Den senaste opinionsundersökningen, utförd av företaget Perfiles de Opinion, kommer … Läs mer “Vänstern leder stort inför presidentvalet 11 april i Ecuador”

Read more

Kubas kust: 4 800 kilometer som kräver försvar mot klimatförändringens verkningar

Kuba har fler än 4 000 öar i sin skärgård. Landet hyser ett av världens största korallrev.

Fler känner till de 150 km som är avståndet mellan Kuba och Florida. Men du kanske inte vet att Kubas kustlinje är nära 5 000 km och att det har fler än 4 000 öar. Och att det har ett av … Läs mer “Kubas kust: 4 800 kilometer som kräver försvar mot klimatförändringens verkningar”

Read more

Ur led är tiden

Jag har aldrig haft några problem med det här med sommartid, även om jag inte riktigt fattat finessen. Det blir väl varken ljusare eller mörkare bara för att man manipulerar med klockan.

Vi påverkar knappast jordaxelns lutning genom att ställa om våra klockor.

Vad som stör mig är att någon korkskalle beslutat att det ska göras klockan 2.00 … Läs mer “Ur led är tiden”

Read more

Ska vi fira Jungfru Maria bebådelsedag med LeoJackpot?!

I går, 25 mars, hade jag ett inlägg här i eFOLKET med anledning av att det var både Maria bebådelsedag och Våffeldagen:

Från konstgjort befruktning – till våfflor med sylt och grädde. Steget är inte så långt som man kan tro. 25 mars 2021.

Jag avlutar lite uppgivet och raljerande:

Att Jungfru Maria bebådelse numera hamnat Läs mer “Ska vi fira Jungfru Maria bebådelsedag med LeoJackpot?!”

Read more

Från konstgjord befruktning – till våfflor med sylt och grädde. Steget är inte så långt som man kan tro

Idag, 25 mars, är det både Jungfru Marie bebådelsedag och Våffeldagen.

Sedan 600-talet har man i många kristna länder firat Marie bebådelsedag 25 mars – den dag det under inträffade då ärkeängeln Gabriel uppenbarade sig för “jungfru Maria” och avslöjade att hon skall föda Guds son om nio månader.

“Maria sade till ängeln: ‘Hur skall detta ske? Jag Läs mer “Från konstgjord befruktning – till våfflor med sylt och grädde. Steget är inte så långt som man kan tro”

Read more

Viktorijas vardag – plugg och juicepress

Bilden visar Viktorija Lutere i ett stort klassrum på S:t Eskils Gymnasium. I händerna håller hon Step-Up juice. Foto: Azahel Miranda.

I dag säger vi hallå där till Torshällabon Viktorija Lutere. På fritiden driver hon företaget Step-Up. Hon tillverkar och säljer färskpressad juice – samtidigt som hon läser andra året på gymnasiet.

Varför valde du att starta ditt … Läs mer “Viktorijas vardag – plugg och juicepress”

Read more

Från politikerförakt – Till politikförakt

Jag lyssnar ofta på radion. På förmiddagarna är det “Ring P1” där lyssnarna får ringa in och prata om i stort sett vad som helst. Igår var det en herre som var djupt upprörd över att patrullerande poliskonstaplar inte alltid har på sig uniformsmössan.

En fråga som återkommer med jämna mellanrum är “politikerna”. Att vi har för många … Läs mer “Från politikerförakt – Till politikförakt”

Read more

Musiktips – Nytt i mars 2021

Nej, jag kommer aldrig att tipsa om att Toto har släppt en liveskiva inspelad i Japan 1980. Det är förmodligen intressant för många men mina skivtips handlar om att försöka lyfta fram mindre kända band, ibland är de helt nya även för mig när jag scannar av det som släppts under månaden. Jag är medveten om att allt … Läs mer “Musiktips – Nytt i mars 2021”

Read more

Om Golden-åttor och andra glada krumsprång

Efter att ha skrivit dystra inlägg om vapenhandel, kriget i Jemen, slavhandel och annat elände, är det dags att “lätta på trycket” genom att skriva om något roligt.

Jag är uppfödd med hundar. Mina föräldrar hade hundar, schäfrar, som jag tränade med vid Brukshundklubben här i Eskilstuna. Vanlig lydnadsträning, men även sök och spårning. Och på vintern skidåkning … Läs mer “Om Golden-åttor och andra glada krumsprång”

Read more

Nyliberalismens kapitalistiska Chile: “Den perfekta diktaturen” 

Sedan den 18 oktober 2019 och början av den sociala revolten har det chilenska folket gått ut på gatorna för att demonstrera mot sociala orättvisor, vare sig det gäller pensionssystemet, privatiseringen av vattnet eller det ojämlika utbildningssystemet. Är det för mycket begärt att kräva att utbildning, pensioner, vattnet ska vara en rättighet och inte en kommersiell konsumtionsvara?

Så … Läs mer “Nyliberalismens kapitalistiska Chile: “Den perfekta diktaturen” ”

Read more

Depraverad – skapunk på svenska

Det nya sörmländska soloprojektet Depraverad har precis släppt sin första skiva. Skivan som heter ”Det stinker” har ett omslag som pryds av Kristersson och Åkesson som tittar flirtigt på varandra i symboliska brunblå nyanser. De nio låtarna behandlar flera aktuella ämnen.

Depraverad är ett nytt soloprojekt med fokus på ska, skapunk och punk. Influenserna kommer både från 80-talets … Läs mer “Depraverad – skapunk på svenska”

Read more

Ännu en pusselbit som gör bilden tydligare över den svenska slavhandeln

“Ännu finnas länder på jorden at upptäcka. Ännu finnas rikedomar att röfwa. Landskaper att plundra, hufwud at döpa, halsar at strypa, blod at utgjuta”.

Så beskriver tidningen Stockholmsposten 17 november 1781 de uppgifter den svenska kolonialmakten har framför sig.

Några år senare, 1784, köpte den svenska regeringen och Gustav III ön Saint Barthelemy av Frankrike för att göra … Läs mer “Ännu en pusselbit som gör bilden tydligare över den svenska slavhandeln”

Read more

Nils Nyberg till Stefan Löfven: Ge dem en ärlig chans!

Dösjebro 2021-03-14

Statsminister Stefan Löfven och Sveriges regering
Statsrådsberedningen, Regeringskansliet

Akuta förslag angående den svenska migrationspolitiken

Ge de barn som sökte asyl efter 24/11 2015 en ärlig chans!

Regeringen utelämnar en stor grupp ensamkommande när man inom kort lägger fram förslag till ny migrationslag; de som sökte asyl efter 24 november 2015 och som tre år senare inte … Läs mer “Nils Nyberg till Stefan Löfven: Ge dem en ärlig chans!”

Read more

Varför stöder Sverige fransk imperialism?

Varför skickar Sverige soldater till Afrika för att delta i en fransk militärstyrka? Jo, enligt Peter Hultqvist gör vi det därför att vi har deltagit andra konflikter tidigare – i USA:s och Natos krig i Afghanistan och Irak.

Inget av dessa krig har varit speciellt framgångsrika. Innan USA anföll Irak var det fred i landet, även om det … Läs mer “Varför stöder Sverige fransk imperialism?”

Read more

Allmännyttan – den sista resten av den solidariska bostadspolitiken

“Sälj ut det som återstår av allmännyttan”, basunerar Dagens Nyheters ledarsida ut (8/3). “Mer marknad på bostadsmarknaden är bra för Sverige”.

De många hundra tusen som står i bostadskö, bor i tredje hand, dignar under bostadslån eller fruktar marknadshyror håller knappast med. Samtidshistorikern Kjell Östberg berättar här historien om den sociala bostadspolitikens uppgång och fall.

KOMMENTAR

Den svenska … Läs mer “Allmännyttan – den sista resten av den solidariska bostadspolitiken”

Read more

KD:s värdegrund saknar all trovärdighet!

PÄR SALANDER:

I KD:s partiprogram kan vi läsa att den kristna värdegrunden innebär att varje människa “har samma absoluta och okränkbara värde”. KD “vill solidarisera oss med de svaga och förtryckta” och “sträva efter social rättvisa, utjämna strukturella orättvisor”. Vidare att FN tyvärr är “handlingsförlamat på grund av vetorätten i säkerhetsrådet”, då vi skulle “behöva ett mer effektivt … Läs mer “KD:s värdegrund saknar all trovärdighet!”

Read more

2020 blev rekordår för svensk vapenförsäljning – Och vapenförsäljning till krigförande i Jemenkriget

Det är fruktansvärt att svenska vapen fortsätter att exporteras till krigförande och auktoritära länder, och att listan toppas av Förenade Arabemiraten som krigar i Jemen. Verkligheten bakom siffrorna i statistiken är humanitära kriser där människor dödas, tvingas på flykt, drabbas av svält och fråntas grundläggande rättigheter, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i … Läs mer “2020 blev rekordår för svensk vapenförsäljning – Och vapenförsäljning till krigförande i Jemenkriget”

Read more

Socialdemokratin och framtiden

I en kort men mycket spännande bok, “Vad kommer efter socialdemokratin” diskuterar vänstersocialdemokraten, professorn i idehistoria, Jenny Andersson om socialdemokratins uppgift i framtiden. Även om hon deltar i en spännande akademisk diskussion inom socialdemokratin menar jag att även vänstern utanför socialdemokratin bör noga studera debattörernas analys.

Andersson är mycket kritisk till dagens socialdemokrati och börjar med att konstatera … Läs mer “Socialdemokratin och framtiden”

Read more

Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen

Våren närmar sig med stormsteg. Fåglarna börjar kvittra sina hoppfulla vårsånger, skatorna reparerar sina bon och krokusen har tittat upp ur rabatten.

Då kan det vara dags att visa lite blandade bilder från den lilla världen som snart kommer att visa upp sig igen när det börjar grönska i naturen. Den värld vi har runtom oss, men som … Läs mer “Vi har den stora världen – Och så har vi den lilla världen som kan vara minst lika storslagen”

Read more

Insändare om en försöksballong, släppt från stadshuset i Eskilstuna

Eskilstunas kommunalråd Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) har skrivit en gemensam debattartikel som nu publicerats i Dagens Nyheter. I artikeln pläderar de för en M+S-regering i Sverige. Inte så konstigt eftersom de redan regerar Eskilstuna tillsammans. Med Eskilstuna-centern som bihang.

När man läser deras text förstår man att en bärande tanke är att de två största … Läs mer “Insändare om en försöksballong, släppt från stadshuset i Eskilstuna”

Read more

Guantánamo – En fängslande historia om USA:s fångläger på Kuba

I ett kort inslag i P1 Sveriges Radio 17 mars rapporteras:

“Guantánamofångar vädjar till Joe Biden. Flera tidigare fångar i det amerikanska fånglägret Guantánamo vänder sig i ett öppet brev till USA:s president Joe Biden och uppmanar honom att stänga det omstridda lägret.

Ekot har pratar med en av ex-fångarna, Mohamedou Ould Slahi i Mauretanien, som satt fängslad … Läs mer “Guantánamo – En fängslande historia om USA:s fångläger på Kuba”

Read more

“Sluta titta bort när Jemens barn svälter”

Det är rubriken på ett ledarstick av Lina Stenberg i “oberoende socialdemokratiska” Aftonbladet 17 mars.

Det är en artikel som beskriver det skrämmande läget i det krigsdrabbade Jemen:

“Det är ett krig där 200 000 beräknas ha dött…och 400 000 barn under fem år riskerar att dö av svält och undernäring bara i år”, skriver Lina Stenberg.… Läs mer ““Sluta titta bort när Jemens barn svälter””

Read more