Det är inte riskfritt att gå emot kontrarevolutionärerna inom den exilkubanska höger. De anger tonen och Gud nåde den som hävdar något annat.

Den exilkubanska högern och “friheten” i Miami

Medan vi matas med artiklar, filmer, ledare, notiser, nyhetsinslag om diktaturen i Kuba så översköljs vi också av propaganda från USA i olika former. Inte minst från det soldränkta och bikinitäta Miami.

Medan i stort sett alla medier givit uppmärksamhet åt några kubanska rappare som, i valet att få sina karriärer förstörda eller bli berömda och få bra betalt, valt det senare. Rappare som valt alternativet ärlighet och solidaritet får däremot inget utrymme i samma medier.

Nedan ett vittnesmål från en kuban i “frihetens” USA.

Så går det till i Miami

Det kom ett mail från Kuba:

Förvånansvärt nog så skrev en bekant till mig på Facebook. Han är från sta’n (Las Tunas, Kuba) men bor numera i Miami. Han bad mig ansluta mig till ‘Patria y Vida’ (de senaste protesterna mot Kubas regering).

Jag förklarade att jag beklagar, men att det inte var något för mig.  Då skrev han privat till mig att om han inte anslöt sig till protesterna skulle han få sparken från sitt jobb och en massa andra problem. Att han idag lever i en mycket spänd situation i Miami och är utsatt för hårda påtryckningar för att han ska påverka sina släktingar i Kuba att engagera sig i protester mot regeringen. Han skriver att Miami är splittrat. Att långt ifrån alla som lever där stöder de anti-kubanska kampanjerna, men att de inte kan gå emot dem då revolutionens fiender är de som har den ekonomiska makten, det är de som är arbetsgivare och det är de som bestämmer.

Osvaldo Morfa Lima, Las Tunas 6 mars 2021

Översättning: Zoltan Tiroler

Artikeln tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like