Musiktips – Nytt i mars 2021

Nej, jag kommer aldrig att tipsa om att Toto har släppt en liveskiva inspelad i Japan 1980. Det är förmodligen intressant för många men mina skivtips handlar om att försöka lyfta fram mindre kända band, ibland är de helt nya även för mig när jag scannar av det som släppts under månaden. Jag är medveten om att allt inte passar alla men jag försöker ha en bredd så att alla åtminstone kan hitta någonting.

The Rumjacks – Hestia
Jag har sagt det förr, den här genren som ofta kallas ”celtic punk” har verkligen växt sig enorm och trots att jag gillar både punk och irländsk folkmusik tycker jag inte alltid om fusionen. Men det finns ett par riktigt bra band, Sir Reg och Flogging Molly är två exempel. The Rumjacks från Australien är ett stort namn inom den här genren som jag inte lyssnat så mycket på men den här nya dubbel-LPn är riktigt bra. Det låter lite som om Millencolin och Dropkick Murphys skulle slå sig ihop. Melodiöst, ösigt med finfina inslag av irländsk musik.

Cool Ghouls – At George’s zoo
Det här är ett amerikanskt band som är otroligt bra, är man inne på 60-talets garage och psykedeliska rock får man inte missa Cool Ghouls. De har förmodligen influerats starkt av The Seeds, Rolling Stones och The Beach Boys. Det här är en musikalisk femetta och trots att det är nyproducerat, vilket man faktiskt kan höra så låter det ganska autentiskt ändå. Cool Ghouls består av ett gäng otroligt kompetenta musiker och som sagt, missa inte det här bandet.

Moritz Weiss Klezmer Trio – Klezmer Explosion
Klezmermusik letar sig då och då in inom min sfär, jag skulle inte säga att jag är någon konnässör men jag tycker att det är en väldigt fascinerande musikstil. Här är den framförd av den österrikiska klarinettisten Moritz Weiss och hans trio. Klezmer är en sorts folkmusik som härstammar från Östeuropa och är i grunden judisk och otroligt dansant. Moritz Weiss gör det bra, nästan på gränsen till för skickligt musicerande. Hur som helst tycker jag att man ska spana in den här skivan men kanske allra första spana in det svenska klezmerbandet Den Flygande Bokrullen, det är svårt att sitta still när de drar igång. Här är den bästa låten på Klezmer Explosion

Los Saicos – Demolicion
Nu ska vi bli riktigt underground här. Det här är en nypress men jag tycker att Los Saicos från Lima i Peru är alldeles för intressanta att inte nämna. De bildades 1964 och var aktiva i två år då de släppte inte mindre än 6 EPs. Demolicion var deras andra EP och förstapressen är en riktigt dyr historia. Deras musik kan beskrivas som garage och surfrock med en ljudbild så rå att de benämns som ett av världens första punkband, alltså drygt 10 år innan punkrock blev ett begrepp. Tänk er ett hårdare The Trashmen, ni vet de som gjorde Surfin Bird. Los Saicos är så bra!

You May Also Like