Regeringens vapenexport bidrar till humanitär katastrof

Sveriges stöd med krigsmateriel till den Saudiledda krigskoalitionen mot Jemen har skapat ett fruktansvärt lidande. Över 17 000 civila har sårats eller dödats, över 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd, och ofattbara 14 miljoner människor riskerar svält och död till följd av sjukdomar. 85 000 barn tros ha dött av svält.

Det skriver Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet, i Svenska … Läs mer

Läs mer

Sverige är fantastiskt!

Det klagas över hur dåligt det är i Sverige. Visst, det finns mycket som inte fungerar som man kunde önska sig.

Men vi får inte glömma hur fantastiskt vårat land trots allt är. Det finns tre områden där Sverige verkligen sticker ut, där Sverige är unikt. Ja till och med världsunikt.

För det första:

Sverige lär vara det enda land … Läs mer

Läs mer

Insändare om Wallström, vapen och hyckleri

Margot Wallström åker till de krigförande parterna i Jemen för att “medla” fred och att Stockholmsuppgörelsen ska gälla.

Nyligen avslöjade Tv 4 att svenska vapen var direkt inblandade i det fruktansvärda kriget i Jemen. Flygbilder visade Boforskanoner på stridsbåtar. När Tv 4 konfronterade Margot Wallström med dessa bevis ljög hon utan tillstymmelse av skam! Vapen säljs och används, vad är … Läs mer

Läs mer

Vapenhandel, hyckleri och dubbelmoral

I Jemen pågår sedan fyra år ett fruktansvärt krig. Ett krig som av FN ses som en av de värsta humanitära katastroferna. Alla fördömer i ord Saudikoalitionen för detta krig. Vad man gör i handling är en annan sak.

Många som fördömer kriget förser samtidigt de inblandade krigsherrarna med vapen. Vapen som gör det möjligt att bomba Jemen till grus … Läs mer

Läs mer

Det svenska stålet biter

Svenska vapen används av den Saudiska koalitionen i kriget i Jemen enligt hemliga försvarsdokument som den undersökande franska organisationen Disclose tagit del av.

– Det här är konkreta fakta som gör att den svenska regeringen inte kan ducka längre, understryker Svenska freds.

Tidningen The Intercept och fyra franska medier har publicerat dokument som visar att franska vapen, bland annat stridsvagnar … Läs mer

Läs mer

Vapenexport och dubbelmoral.

Sverige är ett litet land. Men Sverige är samtidigt ett stort land, ett stort land när det gäller vapenexport. Trots plikskyldigt mumlande om att inte sälja vapen till krigförande länder, fortsätter vapenexporten ogenerat till diktaturer och krigförande länder.

Nu har vapenexporten hamnat i fokus genom två händelser. Det “bortglömda” kriget i Jemen som pågått i 4 år, och mordet på … Läs mer

Läs mer

Sveriges vapenexport: Det jemenitiska exemplet – den enes bröd den andres död

Riksdagen beslutade den 28 februari om nya regler för vapenexport. Det nya är enligt regeringen att det ska bli svårare att exportera krigsmateriel till länder med brister i demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Lagen innebär dock inget absolut förbud utan olika hänsyn till ekonomi, säkerhet med mera utan gör att export ändå kan tillåtas.

Svenska Freds har riktat skarp … Läs mer

Läs mer

Löfven och Wallenberg vallfärdar i armkrok

Vapenexporten till Saudiarabien nu huvudmålet

Att Sveriges statsminister Stefan Löfvens resa till Saudiarabien, tillsammans med SAAB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg, tillika tung representant för det så kallade privata näringslivet, i första hand hand handlar om vapenexport, är inte något initierade källor och bedömare tvivlar på.

Hemlighetsmakeriet inför resan har varit påtagligt. riskerar möjligen att skapa spänningar inom de regerande partierna S … Läs mer

Läs mer