Att sila mygg och svälja kameler – Att vilja ha fred och sälja vapen till diktaturer

Jag läser i Aftonbladet 12 februari att EU-parlamentarikern David Lega (KD) varit på “studiebesök” i Förenade Arabemiraten.

På ett helt uppslag, 2 sidor, skriver Aftonbladet 12 februari om David Legas lyxiga resa:… Läs mer “Att sila mygg och svälja kameler – Att vilja ha fred och sälja vapen till diktaturer”

Read more

Barnen dör av svält och sjukdomar i krigets spår – Sverige fortsätter sälja vapen till de krigförande

Jag läser en rapport från Rädda barnen där man beskriver hur “miljontals barn hotas av en global svältkatastrof”.

Enligt FN lider 345 miljoner människor av akut undernäring, vilket är mer än en … Läs mer “Barnen dör av svält och sjukdomar i krigets spår – Sverige fortsätter sälja vapen till de krigförande”

Read more

2020 blev rekordår för svensk vapenförsäljning – Och vapenförsäljning till krigförande i Jemenkriget

Det är fruktansvärt att svenska vapen fortsätter att exporteras till krigförande och auktoritära länder, och att listan toppas av Förenade Arabemiraten som krigar i Jemen. Verkligheten bakom siffrorna i statistiken är Läs mer “2020 blev rekordår för svensk vapenförsäljning – Och vapenförsäljning till krigförande i Jemenkriget”

Read more

Varför är utrikesminister Ann Linde så tyst om att svenska vapen används i kriget i Jemen?

Sverige är en stor tillverkare och försäljare av vapen. Ser man till Sveriges storlek är vi en av världens största vapentillverkare och försäljare. Svenska vapen säljs till kreti och pleti. Även till … Läs mer “Varför är utrikesminister Ann Linde så tyst om att svenska vapen används i kriget i Jemen?”

Read more

Mycket ris men även ros till regeringens arbete med en hållbar global utveckling

I en ny rapport från 28 civilsamhällesorganisationer har politiska beslut analyserats i vilken mån de bidrar till en hållbar global utveckling. Framsteg har gjorts, men det finns många områden där den förda … Läs mer “Mycket ris men även ros till regeringens arbete med en hållbar global utveckling”

Read more

Saab fortsätter leverera krigsflygplan till Förenade Arabemiraten med regeringens stöd

Nya lagen om mänskliga rättigheter körs över

Det första av tre övervakningsflygplan av modellen Global Eye har levererats till Förenade Arabemiraten. Nu har diktaturen framställt en önskan om att köpa ytterligare två … Läs mer “Saab fortsätter leverera krigsflygplan till Förenade Arabemiraten med regeringens stöd”

Read more

“Mycket pang pang-för pengarna” – Och pengarna räknas i tusentals miljarder kronor om året …

I dagarna har fredsinstitutet SIPRI kommit med sin statistik över världens vapenhandel. Vapenaffärerna går lysande. 2018 ökade de 100 största vapentillverkarna sin försäljning med 4,6 procent, så att den totala vapenhandeln nu uppgår till 420 miljarder dollar årligen. Läs mer ““Mycket pang pang-för pengarna” – Och pengarna räknas i tusentals miljarder kronor om året …”
Read more