Guantánamofängelset.

Guantánamo – En fängslande historia om USA:s fångläger på Kuba

I ett kort inslag i P1 Sveriges Radio 17 mars rapporteras:

“Guantánamofångar vädjar till Joe Biden. Flera tidigare fångar i det amerikanska fånglägret Guantánamo vänder sig i ett öppet brev till USA:s president Joe Biden och uppmanar honom att stänga det omstridda lägret.

Ekot har pratar med en av ex-fångarna, Mohamedou Ould Slahi i Mauretanien, som satt fängslad i 14 år utan rättegång. ‘Jag är fri från Guantánamo, men utan riktig rättegång blir man aldrig riktigt friad’, säger Slahi.

Fyrtio fångar sitter kvar i Guantánamo. President Biden har lovat att stänga fängelset senast 2024”

När jag söker information från övriga medier hittar jag inget om Guantánamofångarnas öppna brev till USA:s president. Det är endast detta korta inslag i radions P1 jag hittar.

Nåja, kanske inte helt förvånande. USA:s fångläger på militärbasen Guantánamo på Kuba är en skamfläck som man helst inte vill låtsas om att den existerar.

Att USA över huvud taget har en militärbas på Kuba är en historia som började i slutet av 1800-talet. 1898 förklarade USA krig mot Spanien, som sedan Columbus dagar haft Kuba som koloni. En kubansk befrielserörelse var 1898 på väg att besegra kolonialmakten Spanien. USA passade då på att utnyttja situationen, med avsikten att ta kontroll över Kuba. USA-militär gick in i Kuba, och den kubanska befrielserörelsen kördes över.

Efter att USA vunnit kriget mot Spanien blev Kuba en US-amerikansk lydstat. 1903 kan man säga att USA, genom sin militära makt, mer eller mindre tvingade till sig ett formellt avtal med Kuba om att hyra Guantánamo Bay på obegränsad tid för att använda som militärbas. Man kan säga att kubanerna påtvingades detta kontrakt. Det var en förutsättning för att USA skulle upphäva ockupationen av ön.

Efter revolutionen på Kuba 1959, då den USA-uppbackade diktatorn Batista störtades, har Kuba försökt återfå basen flera gånger.

USA betalar den symboliska hyran för basen varje år, men den kubanska regeringen vägrar ta emot pengarna.

I samband med USA:s invasion av Afghanistan och Irak i början av 2000-talet och terrorattacken med de två passagerarplanen in i World Trade Centers tvillingtorn 11 september 2001, påbörjade USA sitt “krig mot terrorismen”.

Det var då USA öppnade fånglägret på Guantánamobasen där fångar, som anklagades för kopplingar till talibanerna och al-Qaida, utsattes för tortyrliknande behandlingar, bland annat så kallade “skendränkningar”, för att få fram erkännanden.

Vi har sett bilderna på TV och i tidningar på fångarna i orangefärgade overaller, med hand- och fotfängsel och svarta huvor över huvudet. Som mest var det närmare 800 fångar i fånglägret.

En del sitter kvar fortfarande, efter 19 år, utan vare sig anklagelse, rättegång eller fällande domar.

Det skandalösa var/är inte bara behandlingen av fångarna – det är att de blev sittande år efter år utan att veta vad de är anklagade för. Utan rättegång och utan fällande domar – och därmed heller ingen möjlighet att försvara sig.

En del, kanske till och med många, är/var säkert terrorister. Men många som hamnade i fängelset var helt oskyldiga.

Under åren har kritiken mot Guantánamolägret varit massiv.

FN:s kommitté mot tortyr har i flera rapporter krävt att USA antingen prövar samtliga fångars fall rättsligt eller stänger lägret.

Amnesty International kallar Guantánamofängelset för en “människorättsskandal” och menar att fångarna förnekas sina rättigheter enligt internationell lag, att de hålls under förhållanden som kan kallas grymma, förnedrande och inhumana.

Även organisationer som Röda korset och Human Rights Watch anser att fångenskap utan rättegångar bryter mot de mänskliga rättigheterna och mot Genèvekonventionen.

2007 medgav CIA att “ett fåtal terrorister” förhörts med hjälp av tortyrklassade metoder, som till exempel skendränkning. Trots kritiken ville inte president Bush förhindra CIA att använda sig av tortyr. Det handlade trots allt om “Amerikas säkerhet” enligt Bush.

Själv kan jag tänka mig att det amerikanska fängelset Guantánamo “skapar” fler terrorister än vad USA tror sig oskadliggöra genom att tvinga fram erkännanden genom tortyr.

Ni som vill fördjupa era kunskaper och läsa mera om USA:s militärbas Guantánamo och om fängelset, kan gå in på:

Rolf Waltersson

You May Also Like