Julian Assange fri efter uppgörelse med USA – Har återvänt till Australien

Journalisten Julian Assange har släppts fri, lämnat Storbritannien och återvänt till sitt hemland Australien.

Han har under de senaste fem åren suttit frihetsberövad i ett högsäkerhetsfängelse i Storbritannien. Till fängelset fördes han … Läs mer “Julian Assange fri efter uppgörelse med USA – Har återvänt till Australien”

Read more

Gunnar Wall har fått “Guldspaden” för sin forskning om Palmeutredningen – För andra gången!

Årets vinnare av Grävande Journalisters pris Guldspaden har utsetts. I bokklassen blev det journalisten och författaren Gunnar Wall som i hård konkurrens tilldelades det prestigefyllda priset.

Priset till Wall grundade sig på … Läs mer “Gunnar Wall har fått “Guldspaden” för sin forskning om Palmeutredningen – För andra gången!”

Read more

Gunnar Johansson – Hufvudstadsbladets legendariske krigsreporter

Rolf Karlman:

När Kjell Westö skrev sin hyllade bok “Skymning 41” är en av huvudpersonerna journalisten Henry Gunnars. Westö har berättat att han hade Hufvudstadsbladet legendariske reporter Gunnar Johansson till förebild och … Läs mer “Gunnar Johansson – Hufvudstadsbladets legendariske krigsreporter”

Read more

Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen

I denna artikel tar Anders Karlsson upp nödvändigheten av insatser för en kultur som uppmuntrar och stödjer inte bara läsandet utan också skrivandet inom arbetarklassen. Detta som ett led i strävandena att Läs mer “Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen”

Read more

Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam

Erik Eriksson avled 2021. Han var född 1937. Som bevakare och skildrare av det, då som nu, dominerande NATO-landet USA:s kontrarevolutionära och nykolonialistiska angreppskrig i Vietnam hade Erik Eriksson stor betydelse. Han … Läs mer “Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam”

Read more

Mordet på Olof Palme – Journalisten Bo G Andersson kritiserar utmärkelse till Thomas Pettersson

Det var fel av föreningen Grävande Journalister att tilldela Thomas Pettersson årets Guldspade. Det menar förre DN-journalisten och tidigare medlemmen av Guldspade-juryn Bo G Andersson.

Thomas Pettersson var den som i tidskriften … Läs mer “Mordet på Olof Palme – Journalisten Bo G Andersson kritiserar utmärkelse till Thomas Pettersson”

Read more

Ledare – Rapporteringen om Venezuela i svenska medier: ett journalistiskt haveri

Källkritiken offrad på klassinstinktens altare

Nyhetsrapportering ska vara relevant,allsidig och saklig, det vill säga faktabaserad. Om en rapportering  kan uppfattas som ställningstagande för en part i en konflikt, ska denna partiskhet vara … Läs mer “Ledare – Rapporteringen om Venezuela i svenska medier: ett journalistiskt haveri”

Read more