I en ledare i Aftonbladet 17 mars om kriget i Jemen och vapenhandeln, lyckas Lina Stenberg med bedriften att inte med ett enda ord nämna att också svenska vapen används i kriget.

“Sluta titta bort när Jemens barn svälter”

Det är rubriken på ett ledarstick av Lina Stenberg i “oberoende socialdemokratiska” Aftonbladet 17 mars.

Det är en artikel som beskriver det skrämmande läget i det krigsdrabbade Jemen:

“Det är ett krig där 200 000 beräknas ha dött…och 400 000 barn under fem år riskerar att dö av svält och undernäring bara i år”, skriver Lina Stenberg.

Lina Stenberg ser i Joe Biden “ett hopp om ett mer mänskligt USA”, till skillnad mot Donald Trump, “under hans ledning såldes också vapen för flera miljarder dollar till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som använts i kriget”.

Förutom ökade humanitära insatser till krigets offer, de 3,6 miljoner internflyktingarna i Jemen, så “avbryts den aggressiva vapenförsäljningen till grannländerna i konflikten”, hoppas Lina Stenberg.

I en i övrigt välskriven artikel om kriget i Jemen och vapenhandeln, lyckas Lina Stenberg med bedriften att inte med ett enda ord nämna att också svenska vapen används i kriget. Vapen som sålts till bland andra Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Även för en “oberoende socialdemokratisk” ledarskribent på Sveriges största kvällstidning är det en bedrift att “titta bort när det är svenska vapen som dödar barnen i Jemen”.

Naturligtvis känner Lina Stenberg till detta. Det står ju till och med i januariavtalet mellan regeringen L och C:

“De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.

Men den lagen är inte mycket värd så länge man tolkar den “som fan läser bibeln”.

Ska man vara helt ärlig kan man inte bara skylla på Donald Trump. Han har nyligen avgått efter 4 år som president. Jemenkriget är nu inne på sitt sjätte år. Vapenförsäljning från USA till de stridande länderna i Jemenkriget pågick redan innan Trump blev president – alltså på Obamas tid. Och förmodligen även före Obamas tid.

Tyvärr är den bistra sanningen att USA säljer vapen till i stort sett alla krig runtom i världen – oavsett vem som är president. USA försörjer närmare 100 länder runtom i världen med vapen, och står för nästan hälften av världens vapenhandel (Enligt en färsk rapport från Sipri som går att hitta i eFOLKET 2 mars under rubriken “Varför är utrikesminister Ann Linde så tyst om att svenska vapen används i kriget i Jemen”).

Det handlar om pengar. Vapenhandel är lönsamt. Man tjänar på vapenhandel och krig. Sedan tjänar man ännu mera när de sönderbombade länderna ska byggas upp igen.

För de barn i Jemen som får en bomb i skallen spelar det nog inge större roll om det står “Made in USA” eller “Made in Sweden” på bomben.

PS. Jag ska skicka ett mejl till Lina Stenberg, Aftonbladet, och fråga varför hon skriver om kriget i Jemen och om “den aggressiva vapenförsäljningen” utan att med ett enda ord nämna den svenska vapenförsäljning till detta krig.

Rolf Waltersson

You May Also Like