Det har gått 20 år av det nya århundradet också samtidigt av det nya årtusendet. Det har inte varit något bra varken 2019 eller årtiondena sedan år 2000. Vi var många som hoppades på ett uppbrott från nyliberalismen, men fick istället en nyliberalism som körde i väggen och röjde vägen för högerpopulism genom att de radikala, eller förmodade … Läs mer “Nyårskrönika”
Month: december 2019
Vilket är viktigast – finanserna eller klimatet?
Finanspolitiska rådet är en myndighet som bildades 2007. Rådets uppgift är att göra oberoende granskningar av regeringens finanspolitik.
Vidare ska rådet “bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser, samt de budgetpolitiska målen, i synnerhet överskottsmålet och utgiftstaket”.
Vi har också det Klimatpolitiska rådet som bildades 2018. Det är ett oberoende expertorgan “som ska granska om … Läs mer “Vilket är viktigast – finanserna eller klimatet?”
Celtic förlorade årets sista match
Celtic förlorade söndagens prestigefyllda derby hemma mot Rangers med 1-2. Det var Rangers första seger på Celtic Park på nio år. Celtic toppar fortfarande serien med 2 poäng men har en match mer spelad.
Det här var det 420:e mötet mellan de båda Glasgowrivalerna och matchen påminde en hel del om Ligacupfinalen för några veckor sedan då Rangers … Läs mer “Celtic förlorade årets sista match”
Hellre rik och frisk än sjuk och fattig
Mycket har skrivits om de ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i Sverige. Mycket har skrivits om hur de med högsta inkomsterna får jättestora skattesänkningar nu när jobbskatteavdraget avskaffas. Och det har skrivits mycket “fattigpensionärer” som får betala högre skatt på sin pension jämfört med motsvarande arbetsinkomst. Även jag har skrivit om detta vid flera tillfällen här i eFOLKET.
Om invandringen i Sverige – del 5:
Poängen med ett välfärdssamhälle – omfördelning under livscykeln
Det finns en grov missuppfattning om de offentliga finansernas omfördelningseffekter. Nämligen påståendet att skatteintäkterna användas för att omfördela inkomster mellan olika grupper av medborgare. Statens och kommunernas skatteintäkter går främst till att betala kostnaderna för vård, omsorg och investeringar samt för att ge utbildning och omvårdnad av barn och äldre.… Läs mer “Om invandringen i Sverige – del 5:”
JOCKES DAGBOK. Manus till teaterpjäs av Bruno Bran
Personer: JOCKE, RUGGA, PARKAS, MONICA, MAMMA, PAPPA, RAFFE, GULLE, BUSSE, SEGE, FACKORDFÖRANDEN, BASEN, REGISSÖREN, CLARA, JOHAN, ANNA, FRITHIOF, GERTRUD, KAMREREN, BERÄTTARE, SERVITRISEN, ARBETSKAMRATER, GRIMDAHL, ANNA-STINA, (Två livvakter, en journalist), PRÄSTEN, KYRKVÄRDEN, FILMREGISSÖREN, DANNE, LÄKARE, SJUKSYSTER, ETT VÅRDBITRÄDE.
JOCKE: Man åldras. Så ingenting spelar någon roll, kan man tycka. Fast det gör det. Livet sitter ihop i en kedja. … Läs mer “JOCKES DAGBOK. Manus till teaterpjäs av Bruno Bran”
Falsk matematik
“Ska det va så svårt att fatta
att det är falsk matematik
som gör den fattige så fattig
och den rike så förbannat rik”
Det går inte att komma förbi de här raderna av Peps Persson, när man ser resultatet av den slopade värnskatten nu vid årsskiftet.
I det heliga januariavtalet mellan regeringspartierna S, MP och de … Läs mer “Falsk matematik”
Musiktips – MNW Firar 50 år
December är månaden då det släpps mängder av olika julskivor med samma låtar på. Inte särskilt originellt men det kanske säljer, vad vet jag. Mitt tips den här månaden kommer från skivbolaget MNW som fyller 50 år.
Musiknätet Waxholm eller MNW bildades 1969 i Vaxholm utanför Stockholm och har haft en stor betydelse för den svenska musikrörelsen, framför … Läs mer “Musiktips – MNW Firar 50 år”
Dimma
Jag har alltid tyckt att dimma är spännande, mystiskt, gåtfullt, vackert och rogivande. Landskap i dimma ger en overklig och drömlik känsla. Hav och dimma likaså. Älvorna dansar i på ängarna i morgondimman.
Ofta används dimma för att skapa dramatik i filmer. Filmer som Dimmornas bro, Dimmornas kaj och De dimhöljda bergens gorillor. Humpry Bogart räddar … Läs mer “Dimma”
Julevangeliet 2019 – Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
Krister: Julevangeliet, nya versionen – varje jul sedan 2016
Detta var den första utvisningen, och den skedde när Morgan var utvisningsminister i Sverige. Alla fördes då till Migrationsverkets förvar i avvaktan på att utvisas, var och en till sitt land.
Och Yusuf, som genom sin härkomst hörde till hazarernas folk, fördes till förvaret i Märsta, och utvisades därifrån … Läs mer “Julevangeliet 2019 – Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”
Chile vaknade i oktober 2019!
Protesterna började i och med att biljettpriserna i Santiagos tunnelbana höjdes. De höjda kostnaderna för utbildning, sjukvård, mediciner och kollektivtrafiken gjorde att folket sa “nu är det nog”.
I mer än 30 år såg de flesta i Latinamerika upp till Chile som en oas med god ekonomi med nyliberalismen som implementerades under Pinochettiden. För att förstå Chiles sociala … Läs mer “Chile vaknade i oktober 2019!”
Bloomsbury-gruppen – andra delen
Läs den första delen av Bloomsbury-gruppen.
Den här artikeln kommer framförallt att handla om de författare filosofer och konstnärer som förekom i utkanten av den inflytelserika så kallade Bloomsburygruppen.
Det var inte bara personerna tillhörande gruppens kärna som besökte gården Charleston, belägen i Sussex i södra England. Dit kom även i bland till exempel filosofen Bertrand Russell (1872-1970). … Läs mer “Bloomsbury-gruppen – andra delen”
Allt färre kristna bor i Betlehem
Allt färre kristna bor i Betlehem. En av världens äldsta kristna församlingar. Innan staten Israel bildades så var 86 procent av befolkningen i staden kristna, nu är andelen 12 procent. I staden bor idag 11 000 kristna palestinier. Totalt beräknas numera 47 000 kristna bo i Palestina, varav de allra flesta på Västbanken.
Det har också blivit allt … Läs mer “Allt färre kristna bor i Betlehem”
Julbudskap: You’ll never walk alone !
Du ska aldrig behöva vara ensam när du har det svårt. Vi löser det tillsammans i solidaritet. Det är mottot för världens mest berömda fotbollssång You’ll never walk alone, som är starkt förknippad med Liverpool FC.
Bill Shankly – klassisk Liverpoolmanager, uttalad socialist och hedrad med en tyst minut på Labourkongressen 1981 i samband med sin bortgång – … Läs mer “Julbudskap: You’ll never walk alone !”
Om man vill tro på tomten – vilken ska man välja?
Så här i juletider står tomten i fokus. Barn tror på tomten. Det vill även många vuxna göra. Men det finns ju flera tomtar att välja på.
Vi har den moderna tomten. Den där överviktiga skrockande gubben med röda kläder som ser till att barnen får julklappar. Han som alltid passar på att komma med sin säck just … Läs mer “Om man vill tro på tomten – vilken ska man välja?”
Nya krigsflygplanet – exempel på militär-industriell samverkan med politiken (S)
Större vapenkraft i Sveriges nya krigsflygplan
Det första exemplaret av Sveriges nya krigsflygplan, Jas Gripen E, har levererats. Ytterligare 59 plan tillkommer. Marcus Wallenberg och Peter Hultqvist är mycket nöjda.
Dagens Nyheter skriver i lördagstidningen att jämfört med dagens svenska Gripenplan (modell C och D) har Gripen E en avsevärt högre prestanda. Den kan bland annat ta betydligt … Läs mer “Nya krigsflygplanet – exempel på militär-industriell samverkan med politiken (S)”
Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer
Bloomsbury-gruppen hade sitt första möte 1905 i stadsdelen Bloomsbury i London. Gruppen bestod sammanlagt av ett tjugotal intellektuella med sympatier vänsterut. En av de allra mest namnkunniga var författarinnan Virginia Woolf, född 1882. Hon dog 1941, då hon själv valde att avsluta sitt liv. Hennes make var bokförläggaren och labour-politikern Leonard Woolf (1880–1969).
I den inre cirkeln fanns … Läs mer “Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer”
Om invandringen i Sverige – del 4: Det goda exemplet på flyktinginvandring
Qasem flydde från Afghanistan 2010 när han var 15 år gammal. Invandrarverket skickade honom från Malmö till Säter där han sommaren 2011 fick lära sig svenska, så han kunde börja skolan på hösten 2011. Året därefter ville han studera på fordonslinjen på gymnasiet i Säter. Han hade meckat på en verkstad i sin hemby, men det fanns ingen … Läs mer “Om invandringen i Sverige – del 4: Det goda exemplet på flyktinginvandring”
Sverigedemokrater som slåss mot väderkvarnar
Sverigedemokrater är ofta väldigt känsliga själar som reagerar instinktivt på det allra lilla minsta som rubbar de invanda rutinerna. I Sölvesborg verkar de vara extra känsliga. Allt ska vara som det alltid har varit. Ingen nytt under solen i Sölvesborg.
Ungefär som TV-serien “Svensson Svensson”, när det inte längre står något “dopp i grytan” på julbordet.
Herr Svensson … Läs mer “Sverigedemokrater som slåss mot väderkvarnar”
Fridays for Future med Greta i Stockholm
Greta har inte bara inspirerat och mobiliserat ungdomarna i klimatkampen. Nu engageras även allt fler äldre i kampen för att rädda världen från klimatkatastrofen. Runt om i landet startas nu grupper under samlingsnamnet Gretas gamlingar.
Gretas Gamlingar genomför aktioner varje fredag på sina bostadsorter, eFOLKET följde idag med en av dessa grupper, Gretas Gamlingar i Bergshamra (en … Läs mer “Fridays for Future med Greta i Stockholm”
Tomtar på loftet
Livsfarligt.
Tomten har somnat.
Ligger på takkanten.
Blundar.
Bakfull.
Klappat ihop.
För mycket glögg.
Har han rent mjöl i säcken?
Kan man stödja honom på något sätt?
Med finska pinnar?
Rolf Waltersson… Läs mer “Tomtar på loftet”
Om invandringen i Sverige – del 3: Det behövs en nettoinvandring på drygt 60 000 per år
Arbetsförmedlingen konstaterar i rapporten Sveriges framtida sysselsättning, att:
“Det behövs en nettoinvandring på i genomsnitt drygt 60 000 personer per år enligt 2018 års sysselsättningsgrad bland inrikes- och utrikesfödda för att det inte ska ske en ökning av försörjningsbördan under perioden.”
Men Arbetsförmedlingen konstaterar sedan att “Om sysselsättningsgraden kan öka kan det räcka med en nettoinvandring på mellan … Läs mer “Om invandringen i Sverige – del 3: Det behövs en nettoinvandring på drygt 60 000 per år”
Fattigpensionärer
Om fattigpensionärer och Tantpatrullen, och ministern som tycker det är orättvist om fattigpensionärer får det för bra
Jag bänkade mig framför TV:n i söndags för att titta på Agenda i SVT. Programmet skulle bland annat handla om fattigpensionärer. Jag hade hört att Tantpatrullen skulle vara med så jag förväntade mig ett intressant inslag där vårt skamliga pensionssystem skulle … Läs mer “Fattigpensionärer”
Ska vi bekämpa fattigdomen eller de fattiga?
Ska vi bekämpa fattigdomen eller de fattiga? Den frågan måste – återigen – ställas efter att Dokument Utifrån visat den tyska dokumentären De försvunna kvinnorna. Etthundrasjuttio miljoner kvinnor saknas i Asien. Det är inte lite. Programmet förklarar varför. Se det!
Upprinnelsen till det hela var en helt berättigad oro för jordens befolkningstillväxt. En oro som funnits ända sedan … Läs mer “Ska vi bekämpa fattigdomen eller de fattiga?”
Handarbete: Virkad filt och nalle
Både apan och filten är virkade.
Apan är virkad i fasta maskor. Inga lösa delar på apan förutom tröjan och mössan.
Filten är virkad med fasta maskor, halvstolpar och stolpar. Mönstret är “Ellipse”.
Material: akrylgarn.
Text o bild: Tina Sandberg
Vid funderingar kan du kontakta vederbörande på mail: tina.sandberg@bredband.net
Celtic plöjer fram i ligan
Celtic följde upp söndagens 2-0 seger borta mot Hibernian med att även vinna mot Hearts med 2-0 under onsdagskvällen. Med en match mer spelad än Rangers är nu avståndet fem poäng mellan de båda Glasgowklubbarna.
December är en månad som inte bjuder på någon vila för Celtic. Spelschemat är späckat, nio matcher ska spelas, två tredjedelar är avklarade … Läs mer “Celtic plöjer fram i ligan”
Sudan
Migrationspolitiken är sedan 2015 en av EU:s stötestenar. Vem ska ta emot och hur mycket? Därom tvistar såväl parlament som regeringar. Dessvärre måste vi också konstatera att problemet med de riskabla färderna över medelhavet inte på något sätt lösts. Överenskommelser som gjorts med stater som är allt annat än politiskt korrekta, är inte hållbara varken på kort eller … Läs mer “Sudan”
Rysslands högerregering uppges planera ny våg av privatiseringar
En “insatt källa” har enligt nyhetsbyrån Reuter läckt information om planer på mycket omfattande privatiseringar och utförsäljningar av en rad ryska, idag offentligt ägda, bolag.
Efter upplösningen av Sovjetunionen genomdrevs redan på 90-talet en massiv privatisering av statlig egendom. Formerna för 90-talets radikala omstöpning i nyliberalismens tecken har av många beskrivits som en “stöldvåg” och en huggsexa som … Läs mer “Rysslands högerregering uppges planera ny våg av privatiseringar”
Eskilstunapunk: TT-Task (1982-1992)
Jeff Hausel hade planer på att göra ett tema-fanzine om Eskilstunas punkscen, det blir tyvärr inte av. I stället kommer delar av materialet att publiceras i eFOLKET, något vi är väldigt glada för. Först ut är en artikel om TT-Task, ett lokalt råpunkband som var aktivt mellan 1982-1992.
TT-Task (1982-1992)
Sedan slutet av 1990-talet har Eskilstuna beskrivits som … Läs mer “Eskilstunapunk: TT-Task (1982-1992)”
Om invandringen i Sverige – del 2: Fakta om invandring och invandrare
Det sprids många myter om invandringen. För några år sedan 2014, påstods det i SVT att “Sverige är sämst på integration”. Och “att Sverige är sämst bland industriländerna när det gäller att ordna jobb till invandrare”.
Enligt OECD:s statistik så arbetade en större andel utlandsfödda i Sverige 2017. 66 procent.
- Frankrike, 57 procent.
- Nederländerna, 63 procent.
- Finland, 60