Allt färre kristna bor i Betlehem

Allt färre kristna bor i Betlehem. En av världens äldsta kristna församlingar. Innan staten Israel bildades så var 86 procent av befolkningen i staden kristna, nu är andelen 12 procent. I staden bor idag 11 000 kristna palestinier. Totalt beräknas numera 47 000 kristna bo i Palestina, varav de allra flesta på Västbanken.

Det har också blivit allt svårare för kristna palestinier från andra delar av Palestina, bland annat Gasa, att besöka de kristna heliga platserna.

De kristna palestinier som bor i Betlehem och Östra Jerusalem är omgärdade av den olagligt byggda israeliska muren. Varje år söker Gazas kristna tillstånd från den israeliska militären för att gå med påsktjänster i Jerusalem och Bethlehem. I april förra året fick bara 200 kristna tillstånd, men under förutsättning att de måste vara 55 år eller äldre dessutom  fick de inte besöka Jerusalem.

Sedan staten Israel bildades för drygt 70 år sedan har andelen kristna krympt till ungefär en tiondel. Det är alltså inte bara muslimer utan även kristna palestinier som trängs ihop på allt mindre områden som omgärdas av murar, samtidigt som de illegala bosättningarna blir allt fler.

Staten Israels företrädare som gärna betonar en religiös förklaring till konflikten med Palestina har märkligt nog stöd för sin politik av många kristna, framför allt i USA, men även i Europa.

The Ethnic Cleansing of Palestinian Christians that Nobody is Talking About

You May Also Like