Greta är tillbaks i Stockholm. Alla fotografierna har tagits av eFOLKETs H. Foste Hjälte.

Fridays for Future med Greta i Stockholm

Greta har inte bara inspirerat och mobiliserat ungdomarna i klimatkampen. Nu engageras även allt fler äldre i kampen för att rädda världen från klimatkatastrofen. Runt om i landet startas nu grupper under samlingsnamnet Gretas gamlingar.

Aktivister från Bergshamra.

Gretas Gamlingar genomför aktioner varje fredag på sina bostadsorter, eFOLKET följde idag med en av dessa grupper, Gretas Gamlingar i Bergshamra (en stadsdel i Solna), som idag bidrog till manifestationen på Kungsholms Torg i Stockholm, istället för som annars i den egna stadsdelen. Efter att ha delat ut flygblad till förbipasserande under tre kvart, så följdes mötesdeltagarna åt från Kungsholmen till Mynttorget söder om Riksdagshuset, för att där delta i Fridays för Future.

Huvudpersonen Greta Thunberg fanns på plats och diskuterade där med människor från när och fjärran stadsdelar och till och med fjärran länder. En förskoleklass med plakat som barnen själva hade målat anlände för att delta i manifestationen.

Ett demonstrationståg med ungdomar kom marscherande norrifrån på Drottninggatan och passerade riksdagshuset för att ansluta sig till mötet vid Mynttorget.

Inspirerade av Greta Thunberg och ungdomsrörelsen dyker nu gruppen av “Gretas gamlingar” upp runtom i Sverige och övriga världen.

Nya grupper av Gretas Gamlingar finns nu runt om i landet som i Orust, Habo, Tiveden, Burgsvik och Gävle. I Stockholmsområdet finns många lokala grupper. I Stockholmsområdet deltar Gretas Gamlingar i Sundbyberg, Farsta, Enskede, Södermalm och Bergshamra i möteskampanjen Fridays for Future och ordnar även andra klimataktiviteter. Här kan man höra Deras sång;

Foste Hjälte

You May Also Like