Bild: Nynningen - Man mognar med åren. Fotograf: Jonny Nordlöf.

Musiktips – MNW Firar 50 år

December är månaden då det släpps mängder av olika julskivor med samma låtar på. Inte särskilt originellt men det kanske säljer, vad vet jag. Mitt tips den här månaden kommer från skivbolaget MNW som fyller 50 år.

Musiknätet Waxholm eller MNW bildades 1969 i Vaxholm utanför Stockholm och har haft en stor betydelse för den svenska musikrörelsen, framför allt för proggmusiken som växte sig stark under 70-talet. Nu fyller skivbolaget 50 år vilket firas med en gigantisk box innehållandes 21 CD-skivor och en rejäl booklet som berättar bolagets historia.

De 21 skivorna följer en kronologisk ordning som tar lyssnaren med på en fantastisk resa med start i 70-talets proggrörelse och band som Gunder Hägg, Contact, Nationalteatern och Blå Tåget. För mig är det just proggen jag förknippar med MNW men deras backkatalog innehåller alla genres man tänka sig kan.

Mikael Wihe trängs med Kenta Gustafsson, här finns Ebba Grön, Eldkvarn, Rolf Wikström och Stefan Sundström. Det är nästan så att jag blir gråtfärdig när jag åter påminns om Sveriges musikskatt. Det finns även mer nutida artister med som bland annat Doktor Kosmos, The Hellacopters och Snook. Inte heller folkmusikvågen med Ale Möller, Väsen och Hoven Droven är bortglömd.

Claes Olson är den som ligger bakom boxen, han har gått igenom skivbolagets alla utgåvor, vilket blir runt 16.000 låtar. Att banta ner det till totalt 405 titlar måste ha varit ett uppdrag som gjort honom sömnlös. Jag tycker ändå att han har lyckats väl då skivan innehåller både riktiga klassiker och mer obskyra band och låtar.

Nu ska jag själv ta mig an ett saftigt uppdrag, att plocka ut mina 20 favoritlåtar från skivorna, det får dock bli utan rangordning och bara en låt per band/artist. Ni hittar mina favoriter i Spotifylistan här under.

Mikael Ström

You May Also Like