Bedford Gardens i Bloomsbury, Londan. Fotot från sv.wikipedia.org

Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer

Bloomsbury-gruppen hade sitt första möte 1905 i stadsdelen Bloomsbury i London. Gruppen bestod sammanlagt av ett tjugotal intellektuella med sympatier vänsterut. En av de allra mest namnkunniga var författarinnan Virginia Woolf, född 1882. Hon dog 1941, då hon själv valde att avsluta sitt liv. Hennes make var bokförläggaren och labour-politikern Leonard Woolf (1880–1969).

I den inre cirkeln fanns även författaren Edvard Morgan Forster (1879 1970). Hans båda romaner En färd till Indien och Ett rum med utsikt har även blivit filmer. Vilka kan varmt rekommenderas. Liksom, förstås, böckerna. Forster bodde i flera omgångar i Indien och blev då mycket kritisk till Storbritanniens kolonialstyre. Vidare fanns historikern Lytton Strachey (1866–1934). I en av sina biografier gisslade han den engelska överklassen. Hans sambo var då Dora Carrington (1893–1932). Hon begick självmord kort tid efter Strachey’s död i cancer 1932.

Vidare fanns här ekonomen John Maynard Keynes 1885–1946). Han skrev bland annat A Treatise on Money (1930) och det banbrytande verket General Theory of Employment, Interest and Money (1936). Keynes är sedan dess en av världens mest kända nationalekonomer. Hans ekonomiska teorier har fortfarande stor betydelse.

En av dem som tog hans teorier om ekonomi till vårt land var bland andra Ernst Wigforss som var ideolog och finansminister i flera socialdemokratiska regeringar på 1930-, 40- och 50-talet. Keynes var litterärt egentligen mest intresserad av medeltida poesi. Han hade läst matematisk logik och nationalekonomi vid universitet i Cambridge. Där hade han lärt känna Lytton Strachey som hade studerat historia.

De allra flesta av dessa intellektuella hade pluggat vid Cambridge universitet. I kärngruppen ingick även tre framstående konstnärer. En av dem var Duncan Grant (1885 – 1978). Han var dock inte någon riktig akademiker från Cambridge. Han hade studerat konsthistoria i Paris. Han lärde känna både Picasso och Matisse. Grant återvände till England och blev där inflytelserik inom framförallt konst och design.

Duncan Grant var den verklige bohemen i sällskapet. Han gick klädd i lumpiga kläder hade sällan några pengar. Men alla älskade Duncan, mannen med den mörka kalufsen, de intensiva mörka ögonen och det charmiga sättet.

I gruppen fanns också konstkritikern Clive Bell (1888 – 1964) som var gift med Vanessa Woolf (1879-1961), storasyster till Virginia. Viktig i gruppen var också konstpedagogen Roger Fry (1866 – 1934). Han blev betydelsefull ideolog och verkställande direktör för Omega Workshops mellan åren 1913 till 1919. Där vidgades begreppen inom måleri, keramik, textil, kläder, möbler med mera. Duncan Grant var där verksam som en av de mest framstående konstnärerna. Influenser nådde Hemutställningen i vårt land, som ägde rum 1917 och som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen på Lilljevalchs konsthall i Stockholm.

Det kommer så småningom en artikel eFOLKET, skriven av Tobias Persson som bara ska handla om Wirginia Woolf. Detta som förklaring till att hon här endast nämns.

Varför idag ägna sig åtm Bloomsbury-gruppen? Faktum är att det ständigt kommer ut ny litteratur om denna litterära grupp, och sommaren 2018 pågick en stor utställning anordnad av konstmuseet Artipelag i Stockholms skärgård. Undertecknad besökte den en stekhet sommardag. Utställningen blev välbesökt, av både stockholmare och ditresta turister.

Faktum är att Bloomsburry-gruppen fått förnyad aktualitet. Som delaktig i grundläggandet av det som fått beteckningen modernism. Gruppen stod för ett nytt sätt att måla, ett nytt sätt att skriva och kanske till och med ett nytt sätt att förhålla sig till verkligheten. De var emot klassamhället, de var för socialism, mot våld och förtryck, mot militarism, för fred, humanism och solidaritet.

De samlades ofta på gården Charleston i Sussex i södra England. Där bodde då Vanessa och Clive Bell med sina barn. Här vistades även Duncan Grant mycket. Hit kom de andra i gänget för att delta i partyn diskussioner olika happenings. Ibland bara för a cup of tea…

Artikel nummer två kommer att handla om dem som tillhörde den yttre kretsen av Bloomsbury-gruppen Där fanns bland andra Ellen Key …

Kjell Andersson

You May Also Like