Bild från youtube.com och försvarsmakten.

Nya krigsflygplanet – exempel på militär-industriell samverkan med politiken (S)

Större vapenkraft i Sveriges nya krigsflygplan

Det första exemplaret av Sveriges nya krigsflygplan, Jas Gripen E, har levererats. Ytterligare 59 plan tillkommer. Marcus Wallenberg och Peter Hultqvist är mycket nöjda.

Dagens Nyheter skriver i lördagstidningen att jämfört med dagens svenska Gripenplan (modell C och D) har Gripen E en avsevärt högre prestanda. Den kan bland annat ta betydligt mer bränsle, har lättare att upptäcka fienden tidigt och kan bära 20 procent mer vapen.

– Det är en viktig dag för Saab att få leverera nästa generation av Gripen till Sverige, säger Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg till Dagens Nyheter

Försvarsminister Peter Hultqvist framhåller det enligt hans mening försämrade omvärldsläget som motiv för att höja försvarsförmågan.

–  Att ta emot nästa generations Gripen är i sig en säkerhetspolitisk signal som vittnar om att vi förstår allvaret i läget i närområdet.

Han deklarerar att den nya Gripen kommer att vara ryggraden i svensk stridsflygförmåga i framtiden och är en mycket högkvalificerad produkt som kommer att fungera väl i en krissituation.

JAS Gripen E har också ett länksystem som kopplar planet till andra enheter – även från andra länder.

Här kan en kommentera att det förstås handlar om att den nya Gripen ses som en möjlig deltagare i Natos krigsapparat vid olika operationer, eller tillsammans med enskilda Nato-länder.

Vad varje Gripenplan kostar uppges vara hemligt på grund av kommersiell sekretess. Försvarets materielverk, FMV, vidgår dock att kostnaden för samtliga 60 plan ligger på över 30 miljarder kronor. I en DN-artikel den 11 september i höstas preciserades kostnaden till 36 miljarder kronor.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like