Finansminister Magdalena Andersson S.

Hellre rik och frisk än sjuk och fattig

Mycket har skrivits om de ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i Sverige. Mycket har skrivits om hur de med högsta inkomsterna får jättestora skattesänkningar nu när jobbskatteavdraget avskaffas. Och det har skrivits mycket “fattigpensionärer” som får betala högre skatt på sin pension jämfört med motsvarande arbetsinkomst. Även jag har skrivit om detta vid flera tillfällen här i eFOLKET.

Däremot har det varit tystare om hur det är för dem som är arbetslösa och sjuka, och om hur mycket de betalar i skatt på sina A-kasse- och sjukersättningar.

INGEN SKATTESÄNKNING FÖR DE MED SJUKERSÄTTNING

Det var rubriken på ett nyhetsinslag på SVT Nyheter i söndags, 30 december:

“Vid årsskiftet sänks skatten för pensionärer och de med allra högst inkomst när värnskatten avskaffas. Men personer med sjukersättning får klara sig utan skattelättnad”, sade man i nyhetsinslaget.

Sedan berättade man om Krister Ekberg som arbetar på restaurang Glasade Gången som ligger vid Telefonplan i Stockholm. Restaurangen är en så kallad “daglig verksamhet” där en del av personalen har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Krister Ekberg är en av dem. Han tycker det är orättvist att han ska betala mer i skatt än andra, på grund av att han har sjukersättning och inte lön.

“Det är för jävligt. Vi jobbar ju här på den här dagliga verksamheten precis som om det skulle ha varit ett vanligt jobb. Vi sliter ju som djur här för att få den här restaurangen att rulla runt”, säger Krister till SVT Nyheter.

Sjukersättningen är 9 800 brutto per månad. På denna lilla inkomst dras det cirka 2000 i skatt, så att man får ut endast 7 800 kronor. Detta enligt kolumn 4 som avser sjuk- och aktivitetsersättning. Om man däremot har en vanlig arbetsinkomst är skatten ungefär 1000 kronor lägre. 1000 kronor mera i skatt på sjukersättningen jämfört med om det varit vanlig arbetsinkomst. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.

Eller som Harald Strand, ordförande för FUB (riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) säger:

“Det här rör en ganska liten grupp i samhället, vilket gör att det egentligen vore lätt att tillfredsställa. De får fortsätta betala det som ibland kallas ‘funkisskatt’. Men det är en liten grupp som politiskt sett inte är värd så mycket röster”

Finansminister Magdalena Andersson (S) fick svara på varför det är en sådan orättvisa mellan arbetsinkomst och sjukersättning. Hon svarade att hon vill ha en förändring, men att det nog inte blir så:

“Jag tycker det borde vara samma skatt som för människor som arbetar”, svarade finansministern.

SVT: “Men du är ju finansminister, varför sänker ni inte den här skatten då?”

“Dels ska det finnas pengar, och så ska vi komma överens med de andra partierna”, svarade Magdalena Andersson och såg nästan skamset generad ut. Och jag tycker hon verkligen hade anledning att se skamsen ut när hon “tvingas” försvara en politik som hon tydligen inte själv tror på.

Därför var det lite synd att de övriga partierna bakom “Januariavtalet”, MP, C och L inte fick frågan från SVT Nyheter varför personer med utvecklingsstörning ska betala högre skatt.

Undrar om Annie Lööf, Nyamko Sabuni och språkrören också stått där med skammens rodnad på kinderna?

Ja, Nyamko Sabuni hade nog inte tid att medverka i SVT Nyheter. Hon var säkert ute och shoppade… Hon har ju sagt att hon ska ut och shoppa loss för de 40 000 kronor hon tjänar varje år på den slopade värnskatten.

“Det är viktigt att vi konsumerar. Ju mer vi konsumerar desto bättre för landet”, har Liberalernas partiledare sagt i en tidigare intervju med SVT Nyheter.

Att konsumera är så viktigt för Nyamko Sabuni att hon nog glömmer bort att hon har fått en skattesänkning som motsvarar nästan halva årsinkomsten för Krister Ekberg.

Rolf Waltersson

You May Also Like