TT-Task 1984

Eskilstunapunk: TT-Task (1982-1992)

Jeff Hausel hade planer på att göra ett tema-fanzine om Eskilstunas punkscen, det blir tyvärr inte av. I stället kommer delar av materialet att publiceras i eFOLKET, något vi är väldigt glada för. Först ut är en artikel om TT-Task, ett lokalt råpunkband som var aktivt mellan 1982-1992. 

TT-Task (1982-1992)

Sedan slutet av 1990-talet har Eskilstuna beskrivits som en “pop-stad” med hänvisning till välorganiserade orkestrar som Kent och Yvonne. Så har det inte alltid varit. I början av 1980-talet drabbades det svenska musiklandskapet av den andra punkvågen med band som Missbrukarna, Skitslickers och Anti-Cimex. I Eskilstuna var TT-Task det första demosläppande bandet som spelade råpunk med primitiv ljudbild, snabb tvåtakt, symaskinsgitarrer och gutturala vrål.

TT-Task bildades 1982 av Jocke Hammar (bas/sång), Thomas “Kytis” Kytömäki (trummor/sång), Svante “Hybbe” Hyborg (gitarr) och Johan Liljegren (gitarr/sång). Jocke och Kytis hade tidigare spelat tillsammans i bandet TTT (Tre Trallande Torskar). När trion utvidgades till en kvartett ansåg medlemmarna att det var dags för ett namnbyte. Efter en period av hetsiga diskussioner och brutala handgemäng beslutades att det nya bandet skulle heta TT-Task.

När TT-Task kom till världen hade det allmänna intresset för punk redan svalnat. Vissa av de tidigare Eskilstunabaserade punkorkestrarna (som SS-Dase, Råttgift och Kontaktlim) hade upplösts eller gått vidare till att spela spretig och trallvänlig punkpop. Som Eskilstunas enda råpunkband hade TT-Task vissa svårigheter att få spelningar. Även om TT-Task vid något tillfälle spelade för fullt hus bestod publiken vanligtvis av en handfull lokala fylltrattar som gjorde sitt bästa för att skräna och väsnas.

Som ägare till den lokala musikaffären Hammar Musik kunde Jockes pappa Sten förse bandet med instrument och annan utrustning till ett överkomligt pris. Och inte nog med det. Hammarklanen hade en skuld att inkassera från musikstudion Pegasus Recording. Med skuldbrevet i bakfickan och stöd från Kristna Föreningen av Unga Män (KFUM) lyckades bandet ordna gratis studiotid till den första inspelningen 1983. Under våren och hösten 1984 gjorde bandet ytterligare två inspelningar. Inspelningarna spreds genom bandets första och självbetitlade demokassett som släpptes 1984 på etiketten Tapes With Danger.

Den första spelningen gick av stapeln på Årbygården i Eskilstuna den 23 december 1983. Låtarna framfördes med osedvanligt hög volym och publiken gjorde kaos med lokalen, något som medförde att arrangören bröt strömmen och att bandet portades från fritidsgården. Efter spelningen på Årbygården fick Hybbe tinnitus och lämnade bandet.

I samband med en spelning i betongförorten Slagsta augusti 1984 anslöt sig Jockes kompis Micke Sjöstrand som bandets nya gitarrist. Under åren 1984-87 släppte TT-Task fyra demokasetter med en primitiv ljudbild och brutalt vrålande sång. Bortsett från ett antal ölindränkta framträdanden på hemmaplan spelade bandet bland annat i Uppsala och på Ultrahuset i Stockholm. År 1986 hoppade Micke av TT-Task. Kort därefter bestämde sig även Jocke för att sluta i bandet. Micke och Jocke fortsatte sin gemensamma mangelodyssé i de numera kultförklarade mangelbanden Chronic Decay och Dischange.

Johan och Kytis bestämde sig för att fortsätta med TT-Task och rekryterade den lokale punkrockaren Johnny Larsson som ny bassist. I slutet av november 1987 åkte bandet på en miniturné i Finland tillsammans med No Security, Svart snö och ett antal finska punkband. Spelningarna ägde rum under primitiva förhållanden. Efter en spelning i en gammal brandstation i Finland fick bandet sova i ett förfallet uthus där det var minusgrader inomhus. I samband med detta ska banden ha tvingats till att dela rum med ett gäng stora råttor som sprang över dem när de försökte att sova.

Under den följande femårsperioden släppte TT-Task demon 9:e och de två sjutummarna Suicide och Please Let It Be No War. Flera av de senare inspelningarna gjordes i Studio Skyline och kännetecknas av en relativt välpolerad ljudbild. Under slutet av 1980-talet medverkade TT-Task på flera punksamlingar som exempelvis Really Fast 5 och Strul Tapes 1. Bandet gjorde även ett antal spelningar runtom i Sverige och på Arbeitsloses Café i Oslo.

I början av 1990-talet började medlemmarna att utvecklas åt olika håll vilket slutligen resulterade i att bandet upplöstes. Efter att TT-task lades ned 1992 har Kytis och Jonny bland annat figurerat i bluesrockbandet JC Blues medan Johan har spelat punkrock med SLY och Baditudes. Jocke har bland annat tjänstgjort som bassist i Äärtila och sångare i Meanwhile och Price of Silence.

Diskografi:

S/t. Demokassett, Tapes With Danger (1984)
Massmord. Demokasett, Tapes With Danger (1985)
Live & Demo. Demokassett, TT-Task (1986)
Varför luktar det skit? Demokassett, TT-Task (1987)
9:e. Demokasett, Delirium Tremens ‎(1988)
Suicide, 7”. Musikverkstan (1988)
Please Let It Be No War. 7”. Musikverkstan ‎(1989)

Text: Jeff Hausel
Foton: TT-Task

You May Also Like