Celtic plöjer fram i ligan

Celtic följde upp söndagens 2-0 seger borta mot Hibernian med att även vinna mot Hearts med 2-0 under onsdagskvällen. Med en match mer spelad än Rangers är nu avståndet fem poäng mellan de båda Glasgowklubbarna.

December är en månad som inte bjuder på någon vila för Celtic. Spelschemat är späckat, nio matcher ska spelas, två tredjedelar är avklarade och det har hittills gått bra, fem vinster och en förlust. Förlusten kom i den betydelselösa matchen mot Cluj i Europa League.

Gårdagens match mot Hearts på Tynecastle Stadium inleddes med att ett riktigt taggat hemmalag tog tag i matchen, det var förvisso relativt händelsefattigt men Celtic såg väldigt bleka ut och hade sin första farliga chans 10 minuter in i matchen på en hörna. Men det finns ändå en stabilitet i Celtic, framför allt i defensiven.

Trots att Hearts förde matchen var det Celtic som skulle få jubla. 28 minuter in i matchen kunde Ryan Christie snyggt placera bollen i mål efter ett fint förspel av Forrest och Edouard. Det var faktiskt Celtics första skott på mål. 12 minuter senare kunde Ntcham göra 2-0 där Forrest återigen var inblandad.

Efter första målet vände matchbilden totalt. Celtic tog över matchen och lät inte Hearts skapa särskilt mycket framåt. I den andra halvleken spelade Celtic bitvis riktigt bra även om regnet påverkade matchen mycket. Det påminde ofta om Tipsextra på 80- och 90-talet, mycket kamp och hårt spel på en regntung plan som öppnar upp för rejäla glidtacklingar.

Det fanns möjligheter till att utöka ledningen, bland annat hade Edouard en nick i stolpen men det ville sig inte för fransmannen som gjorde en fin insats trots att han fick lämna planen mållös. Med en match mer spelad än Rangers är nu avståndet 5 poäng mellan de båda Glasgowklubbarna som möter varandra den 29 december.