Foto: Dave Moore.

Celtic förlorade årets sista match

Celtic förlorade söndagens prestigefyllda derby hemma mot Rangers med 1-2. Det var Rangers första seger på Celtic Park på nio år. Celtic toppar fortfarande serien med 2 poäng men har en match mer spelad.

Det här var det 420:e mötet mellan de båda Glasgowrivalerna och matchen påminde en hel del om Ligacupfinalen för några veckor sedan då Rangers tog tag i matchen tidigt och lät inte Celtic etablera något spel. Istället var det försvaret som fick dra det tunga lasset, främst genom Jullien.

Efter 30 minuter tände matchen till rejält när Celtic först fick en hörna, Jullien drogs i tröjan och domaren pekade på straffpunkten. Christie tog hand om straffen men lyckades inte förvalta den, Rangers målvakt gjorde en fin räddning. På en hörna strax efter fick återigen Jullien en möjlighet men hans nick räddades på mållinjen av en bortaförsvarare.

Celtic var nära att ta ledningen men istället vände spelet, Rangersspelaren Barisic hittade Kent i straffområdet som distinkt nöp till bollen som gick i mål via stolpen. Bortaledningen var ett faktum. Men Celtic skulle replikera bara några minuter senare.

Edouard var rejält inblandad i kvitteringen, han forcerade fram bollen och hittade slutligen till McGregor som strax utanför straffområdet drog iväg ett skott. Bollen styrdes på Edouards hand och målet borde egentligen blivit bortdömt. Men trots protester från Rangers godkände domaren målet.

Till sist var det ändå Rangers som skulle få sista ordet när Katic helt omarkerad kunde nicka in 1-2 vilket blev slutresultatet. På övertid försökte Rangersspelaren Morelos filma till sig en straff, det var inte hans enda filmning i matchen. Domaren gick inte på det och gav sitt andra gula kort till colombianen och fick därmed syna det röda kortet. När han lämnade planen stod han för riktigt obscena gester till Celticpubliken. Det kommer med all säkerhet resultera i en längre avstängning.

Resterande del av säsongen kommer att bli en riktigt gastkramande historia. Det skiljer två poäng mellan lagen och när de står på lika många spelade matcher kan Rangers ha tagit över serieledningen. Nu väntar ett uppehåll fram till den 18 januari då Celtic ställs mot det tredje Glasgowlaget Partick Thistle. Nästa ligamatch spelas den 22 januari borta mot Kilmarnock.

Mikael Ström

You May Also Like