Hellre rik och frisk än sjuk och fattig

Mycket har skrivits om de ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i Sverige. Mycket har skrivits om hur de med högsta inkomsterna får jättestora skattesänkningar nu när jobbskatteavdraget avskaffas. Och det har skrivits mycket “fattigpensionärer” som får betala högre skatt på sin pension jämfört med motsvarande arbetsinkomst. Även jag har skrivit om detta vid flera tillfällen här i eFOLKET.

Däremot har det … Läs mer

Läs mer

Det ofantliga offentliga skattetrycket

Ibland slår skattetrycket skoningslöst. Jag hörde på TV-nyheterna och Agenda i söndags att datakolosserna Google, Apple, Facebook och Amazon som har sina Europeiska huvudkontor på Irland, ska betala 0,005 procent i vinstskatt.

Ja det finns till och med exempel på där Apple fått krav på en hel procent i vinstskatt. Det är hutlöst!

0,005 procent. Det är långt ifrån “hälften … Läs mer

Läs mer

Sänkt pensionärsskatt

Finansminister Magdalena Andersson har nu presenterat de nya skattesänkningarna för pensionärer som ska gälla från och med 2020. Det gäller pensionärer som har medelhöga eller höga inkomster. Det vill säga pensioner från 18 000 kronor per månad och upp till 36 000 kronor per månad.

Enligt den skattetabell man kan ta del av i Aftonbladet ger det en skattesänkning på, … Läs mer

Läs mer

Skattesänkning också för de fattigaste fattigpensionärerna

I ett tidigare inlägg kritiserade jag M, KD och SD för att lämna de allra fattigaste pensionärerna i sticket. Men jag hade fel. Jag förhastade mig när jag antydde att pensionärer med en pension under 12 000 per månad inte skulle få någon skattesänkning.

Nu har jag skärpt mig. Jag har kollat med skatteverket och jämfört tabellerna för 2018 och … Läs mer

Läs mer

Macron´s politik

“En lektion om hur man inte ska göra”

De gula västarnas uppror mot höjningen av drivmedelsskatterna i Frankrike har blivit ett huvudbry för borgerliga klimatkritiker. Högre kostnader för fossila bränslen är ju ett sätt att rädda klimat. Men då bortser man från konsekvenserna av att öka skattebördan för människor med mycket små marginaler.

Eskilstuna-Kuriren tar på ledarplats upp frågan om … Läs mer

Läs mer

USA-ekonom manar Sverige att snarast återinföra förmögenhetsskatt och arvsskatt

”De avskaffade skatterna för de rikaste i Sverige får förödande effekter för välståndsfördelningen i samhället – men den totala effekten märks tydligt först efter många år. Utvecklingen i USA är ett varnande exempel”

Dagens Arena sammanfattar ett seminarium på Studieförbundet Näringsliv &Samhälle, SNS, den 26 oktober, där Gabriel Zucman, forskare i nationalekonomi vid  Berkeley-universitetet var huvudpersonen.

– Sverige har ju … Läs mer

Läs mer