En dag om året vandra vi
mot framtiden som kommer snart.
Den kommer snart och går förbi,
fan vet åt vilket håll och vart.
Just denna dagen stega vi
mot obestämda mål … Läs mer “FÖRSTA MAJ (LIGHT)”
en Folklig, Lokal och Kosmopolitisk Eskilstuna-Tidning
En dag om året vandra vi
mot framtiden som kommer snart.
Den kommer snart och går förbi,
fan vet åt vilket håll och vart.
Just denna dagen stega vi
mot obestämda mål … Läs mer “FÖRSTA MAJ (LIGHT)”
Några av världens ledare anklagar Syriens blodbesudlade president Assad för att ha använt kemiska vapen. De låter upprörda. USA går så långt att man angriper mål i Syrien med robotar.
Massmedia hänger … Läs mer “Lennart Holmer: “Ett gränslöst hyckleri!””
Det går tungt för socialdemokratin. Uppsvinget för det regerande partiet som brukar komma under valår syns inte i opinionsmätningarna. I Göteborg, där socialdemokratin närmast prenumererar på att styra kommunen är det missnöjespartiet … Läs mer “Socialdemokraterna har blivit ett borgerligt “mittenparti””
Tack, Annie Lööf!
Ovanstående rubrik trodde jag aldrig själv att jag någonsin skulle skriva. Men nu är det gjort. Annie Lööf och Centerpartiet beslöt nämligen i veckan att stödja regeringens förslag som … Läs mer “eFOLKETs chefredaktör riktar unikt tack till Annie Lööf”
För två veckor sen kom två killar farandes till Södra Bangårdsgatan och började bygga en byggställning. Balkongen i grannhuset skulle bytas, och det var inte mera med det. Vi skulle stå ut … Läs mer “Insändare: Hänsynen brast vid renovering på Södra Bangårdsgatan”
Del 4 av 7. Fortsatta händelser vid jul 1999 och under försommaren 2000.
Hela följande dag väntade Brad på att rörmokaren skulle dyka upp, men han kom inte då heller.
Strax, innan … Läs mer “Besök i East End – del 4”
Inför 1 maj 2018
Man behöver inte vara född pessimist för att bli uppgiven och deprimerad när man ser sig om i dagens värld. Särskilt för oss som var med på 1960- … Läs mer “Zoltan Tiroler: “Kubas framgångar är framgångar för människor världen över!””
Två av mina kollegor, Mårten Carlson och Henrik Sundh, pratar om folkbildares uppfattning och, som jag förstår det, överskattning av vår särart. Många kollegor pratar om särarten men har, när det gäller, … Läs mer “Vem äger folkbildning – om folkbildning del 2”
Rubriken på en artikel i ATL, lantbrukets affärstidning, den 6 april, löd så här: “Så blir mjölkgården lönsammare”. Ännu en tröttsam artikel om hur den enskilde bonden skall kapa sina kostnader tänkte … Läs mer “Att vara ineffektiv är att göra uppror”
Här satt i pentryts mitt och njöt
en arm och usel verspoet… Läs mer “TIGA ÄR GULD”
Onsdag 24.4
I Santa Clara, huvudstad i provinsen Las Villas ungefär mitt på Kuba. Jag kom hit bekvämt i snabbuss från Havanna, det tog sex timmar. Här är varmt och stan är … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (7) – den 24-30 april, 1968”
Fackföreningarnas viktigaste maktmedel är möjligheten att strejka, det är det enda som tvingar företagen att förhandla och sluta avtal. I somras tillsatte regeringen en utredning för att minska möjligheten till fackliga stridsåtgärder. … Läs mer “Försvara strejkrätten”
Att jobba på krogen är för många ungdomar det första jobbet. Bilden av ett till synes glamoröst jobb får dock en annan bild när man tar del av vad som finns bakom … Läs mer “eFOLKET – om krogsvängen”
USA:s president Donald Trump är tydligen bekymrad över att oljepriset är högt. Priset på oljan är nu över 70 dollar per fat. Vilket historiskt är ett högt pris, men ändå långt ifrån … Läs mer “Trumps munväder biter inte på oljepriset”
Söndag 21.4
Har ägnat veckan åt turisteri och åt att göra bekantskaper på gatan eller badstranden eftersom det tydligen kommer att ta sin tid att ordna något jobb. På badstranden i Marianao … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (6) – Den 21-22 april, 1968”
Del 3 av 7, en självupplevd berättelse från East End. Den här episoden utspelar sig under de två sista veckorna av december 1999.
Pilar och jag åt frukost. Tidigare på morgonen hade … Läs mer “Besök i East End – del 3”
Black Blade – en illustrerad fortgående bildberättelse i serieform av eFOLKET-medarbetaren Danny Le.
Danny tecknar och berättar stilmässigt utifrån den tradition som kallas manga – en stil med rötter i Japan.
Eskilstuna Folkhögskola gästades onsdagen 18 april av fotojournalisten Ulf Aneer, som berättade om och visade bilder från Guatemala och arrangörer var Latinamerikagrupperna och Eskilstuna Folkhögskola.
eFOLKET fick också en pratstund med Ulf … Läs mer “Guatemalas tragedi – eFOLKET-intervju med journalisten Ulf Aneer”
Folkhögskolans särart överlever inte an sig självt, utan man måste värna om den med aktiva åtgärder. Till exempel genom att ha något slags introduktion för alla lärare som kommer från andra skolformer; … Läs mer “Några kommentarer angående Tobias Perssons text om folkhögskolan”
Grayson Lockner 33 år är uppvuxen i Maine och var kampanjledare för Bernie Sanders- kampanjen i 5 delstater under primärvalet för demokraternas presidentvals-nominering 2015/2016. eFOLKET var på plats under onsdagen den 18 … Läs mer “eFOLKET-intervju med Sanders-kampanjaren Grayson Lookner, som föreläst på ABF i Eskilstuna”
Band: Flight of Icarus
Skiva: Flight of Icarus
Genre: Pop/rock
Utgivningsår: 2018
facebook.com/flightoficarusband/
Flight of Icarus debutalbum bjuder verkligen på en mäktig ljudbild. Duon från Göteborg består av Oskar Frantzén (gitarr, bas, … Läs mer “Recension: Flight of Icarus – Flight of Icarus”
För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i “Boken på arbetsplatsen”. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att … Läs mer “Vem berättar våra berättelser?”
Kubas nyvalda Nationalförsamling, som för övrigt har kvinnlig majoritet utsåg i onsdags landets nya regering. I spetsen för den står den nye presidenten Miguel Diaz-Canel, som fyllde 58 år i dagarna. I … Läs mer “Vem är Miguel Díaz-Canel, Kubas nye president?”
På folkhögskolan betyder: Min arbetsplats, specifikt Eskilstuna folkhögskola.
I folkhögskolan betyder: Folkhögskolor allmänt, det vill säga folkhögskolan som skolform.
Två av mina kollegor, Mårten Carlson och Henrik Sundh, pratar … Läs mer “Komvuxifieringen av folkhögskolan – om folkbildning del 1”
Medlemskapet i EU har försvagat den svenska offentlighetsprincipen – rätten att ta del av allmänna handlingar. Det visar en rapport som Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, tagit fram.
I den … Läs mer “Expert varnar: EU-anpassningen undergräver offentlighetsprincipen!”
Oset från ugnarna sticker i ögonen …
Nu jäser det i Stadshuset.
Baksluga pösmunkar har baktankar
Sötebrödsdagarna är slut. Nu vankas andra bullar.
Har pösmunkarna rent mjöl i påsen? Eller är det … Läs mer “Dikt: Nu jäser det i stadens hus”
– Till rors!, kulturens buckanjärer,
låt exercera krok och värja!
Vem längtar mänskoandens prärier
när havens silver finns … Läs mer “VRAK”
Ömsint, lågmält, inkännande, genomborrande och besjälat. Så målade Berta Hansson. En av Sveriges främsta expressionister. Nu har bildkonstnären, illustratören och barnboksförfattaren Sara Lundberg gjort en bilderbok om konstnärens ungdomsår. I Fågeln i … Läs mer “För alla som drömmer om att flyga”
För ett år sedan bombade USA ensamt Syrien efter en påstådd kemgasattack utförd av Assad-regimen. Av övriga NATO-medlemmar fick USA denna gång enbart verbalt stöd. I går, när det åter var dags … Läs mer “De borgerliga partierna i Sverige stöder attacken mot Syrien”
Hans Ekström skriver i lördagens (7/4) EK att (S) vill utveckla välfärden. Det väcker några frågor.
Populistiska rörelser växer fram i västvärlden. Intoleranta, aggressiva. Hur har det blivit så? Vad har det … Läs mer “Lennart Holmer är bekymrad – och undrar: “Vad vill socialdemokraterna … egentligen?””