Recension: Flight of Icarus – Flight of Icarus

Band: Flight of Icarus
Skiva: Flight of Icarus
Genre: Pop/rock
Utgivningsår: 2018
facebook.com/flightoficarusband/

Flight of Icarus debutalbum bjuder verkligen på en mäktig ljudbild. Duon från Göteborg består av Oskar Frantzén (gitarr, bas, keys, sång) och Elisabeth Särnefelt (sång). På skivan medverkar även Pontus Hjelm (keyboards) och Joseph Astorga (trummor).

Den rejäla produktionen får mig att tänka på vissa akter man kan höra i Eurovision Song Contest. Många må ha en negativ inställning till den tävlingen men ska inte låta sig skrämmas. Jag tänker till exempel på Lindita som stod för Albaniens bidrag 2017. Det är både stort och vackert.

Musikaliskt ligger Flight of Icarus nära band som Nightwish och Within Temptation. De tunga distade gitarrerna ligger som en skön matta över den melodiösa och ofta melankoliska popmusiken som bärs upp snyggt av syntarna. Jag skulle nog vilja påstå att Flight of Icarus till och med är bättre än nyss nämnda band på grund av att de rör sig mer mot pop än hårdare rock.

Melodierna tillsammans med Elisabeths klanderfria sång påminner en hel del om de soundtrack som förekommit i de senaste årens Disneyfilmer. ”Where the stars collide” och ”A better world” är precis sådana låtar både till text och musik. Skillnaden är att Flight of Icarus har ett tyngre sound än ”Let it go” från Frozen och ”How far I’ll go” från Moana. Men den mäktiga känslan är densamma.

Eurovision och Disney i alla ära, när det kommer till kritan är Flight of Icarus en väldigt begåvad duo och har absolut förmågan att kunna bli en stor svensk export. Skivan innehåller nio låtar varav den sista är en annan version av skivans andra låt ”Where the stars collide”. Totalt bjuder bandet på 45 minuter stämningsfull popblandad rock.

You May Also Like