Finns det något kvar av den röda färgen? Enligt skribenten, Eskilstuna-bon och bollsportsprofilen Lennart Holmer, har socialdemokraternas politik förändrats så att den nu faktiskt i mycket liknar högerpartiernas.

Lennart Holmer är bekymrad – och undrar: “Vad vill socialdemokraterna … egentligen?”

Hans Ekström skriver i lördagens (7/4) EK att (S) vill utveckla välfärden. Det väcker några frågor.

Populistiska rörelser växer fram i västvärlden. Intoleranta, aggressiva. Hur har det blivit så? Vad har det med socialdemokratin att göra? Socialdemokrater har slagits för ett rättvist samhälle, där resurserna fördelas jämlikt och skatt betalas efter bärkraft. I dag är Sverige ett av få länder i världen som inte har arvs-, gåvo- eller förmögenhetsskatt. Företagsklimatet är ett av världens mest gynnsamma med en mycket låg företagsskatt och fördelaktiga avdragsmöjligheter. Och som det inte är nog, så gömmer man undan vinsterna i skatteparadis. Skatta i Sverige och bidra till välfärden vill man inte! Våra banker gör uppseendeväckande stora vinster varje kvartal. De rika blir allt rikare i vårt land. Vi har i dag skillnader mellan fattig och rik i vårt land som vi inte har haft sen 30-talet. Sverige kritiseras av OECD för att inkomstklyftorna ökar snabbast i Europa!

Marknadsliberalism

Stefan Löfvén har vid några tillfällen sagt att vårt land håller på att gå isär. Så klart, om några ska få väldigt mycket mer, måste andra få mycket mindre. Och det är ju själva idén med marknadsliberalismen. Skolbokstanken från Handelshögskolan är att det då ska sippra ner något även till de fattiga, trickle down. Det som John Kenneth Gailbraith redan på 60-talet kallade “hästskitsyndromet”, alltså stoppa den kapitalistiska hästen full, så skiter den alltid ut något som gråsparvarna kan plocka korn ur.

Sälj ut allt

Sverige har varit världsledande på att sälja ut det gemensamt ägda till privata företag/kapitalister. Järnväg, el, apotek, pensioner, taxi, fast man kallar det avreglering. Och så skolan förstås. Här är vi helt unika i världen, genom att låta vinstdrivande privata skolkoncerner göra feta vinster med skattebetalarnas pengar. I dag kan vi inte längre garantera en likvärdig utbildning i Sveriges skolor (som skollagen föreskriver).

I dag sägs 20 procent av LO:s medlemmar rösta på Sverigedemokraterna, ett populistiskt parti med nazistiska rötter. Och jag tror att de flesta av dom gör det för att dom ser att socialdemokraterna inte längre bryr sig om arbetarklassen. Besvikna. Socialdemokraterna bildades av arbetarklassen för att förbättra arbetarklassens villkor. Nu ser vi ännu ett parti som satsar på “mitten”, som är marknadsliberalt, som ökar klyftor och orättvisor i vårt samhälle.

Vad behövs?

Har socialdemokratin tappat tron på ett solidariskt samhälle, där de gemensamma resurserna fördelades rättvist mellan medborgarna? Det som sker i Sverige har redan skett eller håller på att ske i hela Europa. Ett politiskt nederlag för jämlikhet och demokrati. Politiker som har gett upp inför eller satsar på marknaden som svaret och lösningen på allt. I ett svep förvandlas människor från medborgare till kunder. Och missnöjet växer när klyftorna ökar! Vilket samhälle får vi då? Olof Palme menade att “Politik är att vilja.” Vad vill (S) i dag… egentligen?

Lennart Holmer

You May Also Like