Foto: Gunnar Gustafsson.

Röda sirener – En roman om Ukrainas djupa sår

Röda sirener
Victoria Belim
Brombergs Bokförlag
Anmäls av Kjell Andersson

Victoria Belims roman Röda Sirener – En ukrainsk familjehistoria, tar sin början i det lilla samhället Krutye Bereh beläget en liten bit från den lite större staden Poltava i mellersta Ukraina.

För oss svenskar är Poltava nog mest känd från historieböckerna där vi kunde läsa om när Karl XII:s  karoliner led ett stort militärt nederlag mot Rysslands dåvarande härskare Peter Den Stores armé.

Det var då en varm sommardag och året var 1709. Det blev sedan början till slutet för det svenska stormaktsväldet häruppe i norra Europa.

Men tillbaks till Röda Sirener, som inleds med att författarinnan vid dagen för Rysslands anfall mot Ukraina beslutar sig för att åka hem till sin älskade mormor Valentina.

Victoria Belim, är för övrigt bosatt i Belgien och jobbar där som Journalist. Hennes mormor bor ensam i det lilla samhället Krytue Bereh där hon har en liten trädgård som hon kallar för sin egen Körsbärsträdgård. Hon syftar då på den ryske författaren Anton Tjechovs teaterpjäs från 1904.

Där i trädgården odlar Valentina potatis och en mängd olika grönsaker. När Victoria en dag berättar att hon ska börja forska om vad som hände med deras morbror Nikodim på trettiotalet så blir hennes mormor mycket upprörd. Hon tycker inte att man ska röra i den historien, utan bara glömma det hela. Men trots sin mormors protester börjar Victoria leta efter uppgifter om sin mystiskt försvunne morbror. Det för henne bakåt i Ukrainas våldsamma och blodiga historia.

Romanen är ett exempel på hur en familjs och släkts historia kan bli sammanflätad med sitt lands mörka förflutna. Röda Sirener som toppar pocketlistorna världen över får anses vara en ganska lättläst historiebok, men då i skönlitterär form. Som läsare av den får man veta att Ukraina har genomgått en mängd våldsamma perioder under förra seklet som till exempel massvälten åren 1932 till 1933 då mellan fyra till fem miljoner av landets befolkning svalt ihjäl och några år senare drabbades landet av Stalins politiska terror som utlöste ett mänskligt lidande av enorma dimensioner.

När sedan Hitlers arméer under andra världskriget skövlade landet och massmördade både romer och judarna så inser man som läsare att Ukraina alltid har genomkorsats av inte bara svenska arméer.

Dessutom är den här romanen ett tydligt exempel på hur synen på det nu pågående kriget med Ryssland kan bidra till att familjemedlemmar och släktingar kan se helt olika på det nuvarande kriget. En del anser att Putin har rätt att försvara sig mot NATO medans andra i samma familj tycker att Putin har anfallit ett Ukraina som vill gå sin egen väg , vända sig mot Västeuropa istället. Hur det går för Victoria i sin efterforskning av sin försvunne morbror överlämnar jag åt läsaren att upptäcka.

Kjell Andersson

You May Also Like