Foto från Aino Trosells hamsida

Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium

Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och brevbärare. Ett författarskap rotat i och utgående från arbetarklassens villkor.

Född 1949 i Malung i Dalarna flyttade Aino Trosell till Göteborg 1966.

Aino Trosell debuterade 1978 med romanen Socialsvängen. Den boken blev ett inlägg i den då politiska debatten om den så kallade socialvården. Trosell arbetade mellan 1975 och 1985 sam varvsarbetare, efter en period som socialarbetare.

Till dags dato har Aino Trosell kommit ut med drygt tio romaner och novellsamlingar, med titlar som En gränslös historia (2005), Hjärtslag (2010), Ytspänning (1999), Som hjärtat ändå slår (2000), Järngreppet (2008), Offshore (1991), Krimineller (2012), En egen strand (2013) och Varvsslammer (2021).

Aino Trosell rör sig smidigt mellan deckare och annan prosa. Hennes miljöskildringar är mycket trovärdiga, liksom personporträtten. Hon tillhör alltså samma skara som Kjell Johansson, Göran Greider Maj Gull Axelsson och Elsie Johansson. De som berättar om folket, människorna som bär upp det här samhället på sina axlar varje dag.

Den stora uppskattning som hennes författarskap  rönt speglas också av den stora mängd litterära priser och utmärkelser som hon genom åren tilldelats.

Vem var då Jan Fridegård? Han föddes i ett statarhem utanför Enköping 1897. Han avled 1968. Fridegård räknas in i den lilla gruppen av så kallade statarförfattare, tillsammans med Ivar Lo Johansson och Moa Martinson.

Jan Fridegård var en av de mest lästa och omtyckta folkdiktarna under 1900 talet med romaner som till exempel Jag Lars Hård från 1933 och En natt i juli, utgiven samma år. Andra hyllade verk är Porten kallas trång (1952) och Torntuppen från 1941.

Jan Fridegård var mycket intresserad av och beläst i Sveriges historia. Han skrev en omtyckt trilogi om våra järnåldersförfäder; de tre romanerna Trägudars Land (1940), Gryningsfolket (1944) samt Offerrök, som kom ut 1949.

På Biskops Arnö folkhögskola finns hela Jan Fridegårds produktion av romaner och noveller samlad. I en park i centrala Enköping finns även en staty över Jan Fridegård.

Kjell Andersson

You May Also Like