Bildskapare: Darksouls1 / Pixabay.

Vampyren i Ropraz av Jacques Chessex

Bokrecension
Titel: Vampyren i Ropraz
Författare: Jacques Chessex
Förlag: Faethon

Recensent: Per Olof Larsson

Vi befinner oss i skiftet mellan 1800 och 1900 i en avlägsen del av Schweiz i kantonen Vaud. Här finns inga affärer, fabriker och verkstäder. Det enda man har det är jordbruket och en utbredd fattigdom. Här finns girighet, grymhet och vidskeplighet. Och här härskar den sexuella nöden och våldet.

I den lilla byn Ropraz 1903 dör Rose Gilliéron, 20 år gammal av hjärnhinneinflammation. Människor berörs verkligen av Rosas död, och strömmar till begravningen.

En morgon är graven uppgrävd. Kistans lock har skruvats loss. Huvudet har kapats av och den unga kroppen är skändad. Det är ett våldtaget lik. Efteråt har den unga kroppen lyfts tillbaka i kistan.

En tidning myntar begreppet, Vampyren i Ropraz!

Så börjar man söka efter de skyldiga. Speciellt riktar man in sig på farliga och annorlunda personer. Med tiden växer ryktena och skräcken. Man beväpnar sig och drar fram gamla oförrätter långt tillbaka i tiden.

Under tiden går vampyren lös. I hela området härskar skräcken. Besattheten av våldtäkten av liket sprider sig med angivelser och rykten som kastas fram med förolämpningar, släktgräl, oklara arvsskiften och marktvister.

Så fortsätter det tills man hittar ett nytt liknande mord. Det är Nadine. Hennes grav har öppnats, en öppen kista med ett våldtaget lik. Så en tredje gång sker ännu ett mord då. Det är en ritual som upprepas.  Då hittar man någon att anklaga. Han heter Charles-Augustin Favét, en ung bortkommen bondpojke och en idealisk gärningsman. Han är en särling och en konstig figur. En alkoholist, pervers och tystlåten. Han har avslöjats då när han sätter på en ko i ladugården.

Att han är skyldig råder inga tvivel om. Den ena efter den andra pekar ut honom. Det är han som är vampyren. Han har skändat tre unga kvinnors döda kroppar.  Allting talar emot honom, hans anatomi, hans kroppsbyggnad. Varför har han ovanligt långa och vassa tänder? Han har ett otäckt grin.

Som barn har han blivit misshandlad av sin mor som själv har levt ett liv i hunger och våld. Charles-Augustin har också varit fosterbarn hos en isolerad familj ute i ödemarken med sprit, vidskeplighet, incest och sexuella övergrepp.

Charles-Augustin Favét skapar en våldsam vrede i landet. Död åt Favét! Död åt vampyren! En skränande pöbel samlas framför häktet och gör allt för att ta sig in för att lyncha honom. Efter rättegången spärras pojken in på mentalsjukhus.

Jag skall inte avslöja hur berättelsen slutar men det är lika oväntat som historien är mörk och dyster.

Det är en liten bok på hundra sidor och den tar kanske en timma att läsa. Författaren utforskar de mörkaste mörkret av den mänskliga naturen och den mörkaste delen samhället. Religionen är också närvarande, inte som tröst utan den bidrar till den sexuella nöden och våldet.  En mörk, dyster, svart bild. Det finns inget hopp bara en önskan efter syndabockar och att alltid ha någon att skylla på.

Romanen bygger på verkliga händelser.

Författaren Jacques Chessex är en mångsidig schweizisk författare och målare som gett ut otaliga poesisamlingar, romaner och novellsamlingar översatta till flera språk. Vampyren i Ropraz publicerades första gången på 2007 och kom på svenska 2023 i översättning av Ulla Bruncrona på Bokförlaget Faethon.

Per Olof Larsson

You May Also Like