Foto från anisfield-wolf.org.

Om den haitiska författaren Edwidge Dandicat

Edwidge Dandicat föddes i Port-au Prince i Haiti 1969. Hon bor sedan många år i New York. Debuterade som författare gjorde hon 1994, med romanen Magiska länkar. Därefter har hon gett ut ett femtontal novellsamlingar essäer och barnböcker.

Efter Magiska länkar följde romanerna Att skörda ben, och för några år sedan, Claire, som havets ljus. Den sistnämnda romanen är i svensk översättning utgiven på bokförlaget Tranan, och översatt av Dorotee Sporrong.

Handlingen i romanen är förlagd till ett litet kustsamhälle på Haitis kust. Där bor den unga flicka Claire som misstänker att hennes far planerar att lämna bort henne till främmande människor. Boken är samtidigt en berättelse om det haitiska samhället som plågas av klimatkris, gängvåld och en enorm fattigdom. Haiti är faktiskt ett av de fattigaste länderna i hela den västliga hemisfären. Trots det så kämpar de goda människorna för en bättre framtid på ön.

Samtidigt som Edwidge Dandicat beskriver sitt älskade Haiti med dess olika problem så har boken en varm grundton där medmänsklighet och solidaritet präglar vardagen.

Som läsare får man en fin bild av Haiti med dess subtropiska klimat och fantastiska dofter av växtligheten runtom på ön. Det bidrar till att läsningen av romanen om den unga Claire blir en både lustfylld och lärorik läsupplevelse, som går utöver det vanliga.

Edwidge Dandicat har ännu en gång bevisat att hon är en tänkbar Nobelpristagare i litteratur. Själv blir jag inte förvånad om hon blir aktuell inom några år.

Kjell Andersson

You May Also Like