Foto: Gunnar Gustafsson / eFOLKET.

Kjell Andersson om Joyce Carol Oates (II)

Joyce Carol Oates föddes 1938 i ett litet oansenligt samhälle beläget ett stenkast från Niagarafallen i norra USA .

– Jag är uppväxt i den nedre halvan av arbetarklassen, konstaterade hon i en intervju i US-amerikansk television för något år sedan.

Platsen som hon då bodde i heter Lockport. Joyce Carol Oates fick dessutom utstå mycket elände under sin uppväxt. Bland annat så blev hon mobbad i skolan.

Sedan ett antal år tillbaks är Joyce Carol Oates professor i Litteratur vid Princeton Univercity i New Jercey. Hennes vardagsrum är fullt med oräkneliga litterära priser och utmärkelser från ett antal olika länder. Det är egentligen bara ett Nobelpris från Sverige som fattas i den digra samlingen.

Joyce Carol Oates har förvisso förekommit i spekulationerna om Nobelpriset sedan sent sjuttiotal.

Men hon har klargjort att hon inte är så intresserad av att få en massa utmärkelser.

– Det viktigaste för mig, har hon sagt, är att få skriva och att få berätta om vårt amerikanska samhälle.

Hon har sedan debuten 1963 skrivit om allt mellan himmel och jord; kapitalism, imperialism, nazism, fascism, kommunism, socialism och, förstås, feminism.

– Ja, jag är en feminist sen barnsben, har hon slagit fast. Med eftertryck.

Hon har sedan tidigt 60-tal skrivit ett hundratal romaner. Ett antal av dessa romaner och deckare har hon skrivit under pseudonym – Rosamund Smith alternativt Lauren Kelly.

En av Oates mycket uppmärksammade och hyllade romaner är Dödgrävarens dotter.

Den boken handlar nog i mycket om Joyce Carol Oates farmors liv. Farmodern växte upp i Ungern på 1930- talet och hade efternamnet Schwartz. familjen var judar och blev därför trakasserade och förföljda av de fascistiska så kallade pilkorsarna, som då härjade i Ungern.

Detta ledde till att familjen Schwartz tvingades att fly från Ungern, först till Irland och sedan vidare till Nordamerika.

“Så jag är jude” konstaterar Joyce Carol Oates i en intervju.

Romanen Dödgrävarens dotter, som är på nästan 600 sidor är en både spännande, dramatisk och vindlande berättelse om författarinnans farmors liv i 1940, 50 och 60 talets USA, som då upplevde både judeförföljelser och nazism. Nånting som dåtidens nyhetsrapporter sällan eller aldrig talade om, konstaterar Joyce Carol Oates.

När hon fick reda på att hennes farmor hade flytt till USA på grund av det i Centraleuropa politiskt underblåsta och grasserande judehatet, blev detta mer eller mindre en chock för Joyce Carol Oates.

Ja, vilka som tillsammans utgör verklighetens förlagor till dödgrävarens dotter i romanen låter jag vara osagt. Läs boken och ni kommer att få en lite annorlunda bild av efterkrigstidens USA.

Här är några (ett fåtal) av alla de romaner och noveller som Joyce Carol Oates har skrivit: Svart flicka, vit flicka, Fallen, Blond (som handlar om Marylin Monroe), Jag ska ta Dig ända hit, Älskade syster, och Våld; en historia om kärlek.

Dödgrävarens dotter är utgiven på Bonniers förlag och är översatt till svenska av Ulla Danielsson.

Kjell Andersson

Kjell Andersson lästipsar om Joyce Carol Oates

You May Also Like