Foto: Gunnar Gustafsson.

Kjells lästips: Isabel Allendes roman Kärlek och Skugga

Isabel Allende föddes 1942 i Perus huvudstad Lima. Med romanen Andarnas Hus fick hon i början av 1980-talet sitt stora genombrott bland läsare i Västeuropa. Den boken blev även film. Efter den succén följde romaner som Ödets dotter, Eva Luna, En kvinnas själ, Zorro, Porträtt i Sepia med flera.

Hennes senaste roman har titeln Violeta. Den nådde de svenska bokhandelsdiskarna i våras.

Liksom ett antal andra latinamerikanska författare kan man stilmässigt sortera in Isabel Allende under rubriken magisk realism. Det är en blandning av folklore, fiktion och realism. Flera av de stora latinamerikanska berättarna som till exempel Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges och Miguel Angel Asturias är kända som magiska realister. Både Márquez och Asturias har tilldelats Nobel-priset i litteratur.

I Isabel Allendes roman Kärlek och Skugga är handlingen förlagd till 1970-talet. Huvudpersonerna i boken heter Irene och Johannes. Irene jobbar på en tidning och Johannes är fotograf. De bestämmer sig för att undersöka en avlägsen belägen övergiven gruva i en liten stad som heter Los Riscos.

Chile styrdes sedan 11 september av en USA-uppbackad militärjunta, under ledning av generalen Augusto Pinochet. Militär juntan hade gripit makten i en blodig kupp mot en demokratiskt vald vänsterregering, en koalition där flera vänsterpartier ingick. Den här breda vänsterkoalitionen leddes av socialisten Salvador Allende, släkt med Isabel Allende vars far var presidentens kusin. Militärkuppen i september 1973 anses vara en av de allra blodigaste och mest våldsamma militärkupperna i Latinamerika under hela 1900 talet. Det vill inte säga lite …

Efter militärkuppen inleddes omedelbart en klappjakt på fackföreningsfolk och vänstersympatisörer. Tilläggas ska att kuppmakarna i Chile hade backats upp av både CIA, den inhemska högern det det kapitalet.

Romanens huvudpersoner Irene och Johannes sätter sig på Johannes motorcykel och åker, i all hemlighet, ut på den chilenska landsbygden för att leta reda på den övergivna gruvan. Johannes har nämligen fått veta att det har hänt något mycket dramatiskt vid den platsen för några år sedan.

Berättelsen speglar den chilenska tragedin och innehåller mycket dramatik. Isabel Allende har med sitt vackra språk även fångat det chilenska landskapet. Hon har ett driv i sina romaner som är fantastiskt. Som läsare sugs man in i hennes romaner. Det är en av anledningarna till att hon sedan många år ses som en av världens mest lästa och hyllade författare. Isabel Allende har under dessa dryga fyrtio år som hon har gett ut romaner fått motta en mängd fina och prestigefyllda litteraturpriser runtom i världen. Som läsare vet man att läser man en bok av Isabel Allende så får man en läsupplevelse som går långt utöver det vanliga. Den här stundom våldsamma och dramatiska berättelsen var svår att släppa från sig. Hur det sedan går för Irene och Johannes överlämnar jag åt läsaren att ta reda på …

Kärlek och skugga gavs ut 1984 på Norstedts förlag och boken är översatt till svenska av Ulla Roseen.

Kjell Andersson

You May Also Like