Foto från afrik.com

Kolonialismens skönlitterära skildrare Maryce Condé har avlidit

Den andra april avled den karibiska författarinnan Maryce Condé, 90 år gammal. Född 1934 växte Marise Liliane Appoline Boucolon upp på den karibiska ön Guadaloupe. Redan vid sexton års ålder bestämde hon sig för att emigrera till Europa, närmare bestämt till Paris, för att där utbilda sig vidare.

Maryce Condé bedrev under några år universitetsstudier i Paris. Därefter flyttade hon vidare till Afrika. Vid samma tid gifte hon sig med den afrikanske skådespelaren Mamadou Condé. De bodde sedan i ett flertal länder i Afrika, bland annat i Senegal, Ghana och Guinea.

Dessa tre länders historia var viktiga bakgrunder till att Maryce Condés romaner ofta handlade om de europeiska ländernas kolonialism i Afrika.

Maryce Condé blev därmed en av de viktigaste författarna med inriktning på kolonialismen i Afrika. Med sin kritiska och vassa penna bidrog hennes romaner till att föra upp de västeuropeiska ländernas mörka förflutna som kolonialherrar till den läsande allmänhetens kännedom.

Några av hennes romaner: Färden genom Mangroven som gavs ut 2007 (se tidigare eFOLKET-artikel), Tills vattnet stiger  (2011) och Livet utan masker (se tidigare eFOLKET-artikel) som låg på bokhandelsdiskarna 2012.

Hennes sista roman, Nya världens evangelium, gav hon ut för bara två år sedan.

Maryce Condé fick motta flera litterära priser – till exempel Alternativa Nobelpriset, 2018.

Kjell Andersson

You May Also Like