Foto. Gunnar Gustafsson / eFOLKET.

Kjell Andersson lästipsar om Joyce Carol Oates

Det är på kvällen den fjärde juli 1969. Där i trakterna av Maine i norra USA är en bil av märket Oldsmobile på väg i hög fart mot New York som ligger ett antal mil bort. I bilen sitter senatorn Ted Kennedy vid ratten. Han tillhör det Demokratiska partiets toppskikt. Liksom hans två mördade bröder tidigare gjorde.

Bredvid honom sitter en ung forskarstudent vid namn Mary Jo Kopechne. De har lärt känna varandra på ett så kallat beachparty på en plats vid namn Grazyling Island; ett “finare” villaområde där folk ur den politiska eliten i USA samlas ibland.

Ted Kennedy befinner sig mitt i en partikampanj och är lite stressad, så han bestämmer sig för att avvika tidigare från partyt.  Då bestämmer sig även Mary Jo Kopechne att bryta upp från festen och istället följa med Kennedy i hans bil till New York. Det skulle visa sig bli ett ödesdigert beslut för den tjugosexårige toppstudenten, som spåddes en lysande karriär i det politiskt heta sextiotalet.

Ted Kennedy har druckit lite alkohol och han kör över sin förmåga. Det kommer att sluta i katastrof. För när bilen kommer fram till Chappaquiddick som är en bro över en flod tappar Ted Kennedy kontrollen över sitt fordon som då kraschar mot brons stängsel och störtar rakt ner i floden under bron. Han lyckas dock sparka sig ut ur den demolerade bilen och simma i land. Men Mary Jo Kerchne får inte loss säkerhetsbältet utan drunknar i den vattenfyllda bilen.

Detta är upptakten till Joyce Carol Oates dramatiska och mycket spännande roman med titeln Mörkt vatten. Romanen speglar förutom MaryJos tragiska öde även det politiskt heta sextiotalet. Den här bilolyckan kommer sedan att kasta långa skuggor över Ted Kennedys politiska liv och karriär som efter den här dramatiska bilfärden fick sig en rejäl knäck. Han ansågs vara en man utan moral eftersom han väntade med att ringa polis och anmäla avåkningen vid den där bron i flera timmar. Istället ringde Ted Kennedy sina politiska rådgivare och pratade med dom hur han skulle bete sig inför sina väljare…

Vilket fick till följd att det dröjde flera timmar innan polis och övrig räddningstjänst kallades till platsen. När man fick upp  Kennedys bil ur djupet hittades den drunknade unga kvinnan sittandes i bilen död.

Efter detta moraliska fiasko fick Ted Kennedy vid flera tillfällen gå ut i US-amerikansk television och be om ursäkt för sitt klantiga och egoistiska beteende.

I romanen Mörkt vatten kallar författarinnan Ted Kennedy för senatorn och Mary Jo Kopechne för Kelly.

Boken är en hyllning till den alltför tidigt avlidne toppstudenten Mary Jo Kopechne. En mer eller mindre okänd ung kvinna som plötsligt befinner sig i den politiska eliten i Amerika och som sedan går en våldsam död till mötes.

Det är en bok som väcker många tankar om vårt liv här och nu. Som läsare av den blir man djupt tagen av Mary Jo Kopechne tragiska öde.

Boken Mörkt vatten är på 158 sidor. Den är översatt av Kerstin Gustafsson och gavs ut på Bonniers förlag 2007.

n av den 158 sidor långa romanen. Boken är översatt till svenska av Kerstin Gustafsson och gavs ut på Albert Bonniers förlag 2007. I USA kom den ut 1992.

eFOLKET återkommer senare i höst med en artikel om den ständigt nobelprisaktuella Joyce Carol Oates’ liv och omfattande författarskap.

Kjell Andersson

You May Also Like