Joseph Roth, omkring 1920. Fotograf okänd.

Kjells lästips: Joseph Roths Spindelnätet

Joseph Roth (1894- 1939) växte upp i en liten stad vid namn Brody – vid tiden före första världskriget i utkanten av dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Nuförtiden, efter omritningarna av Europas karta, ligger staden i Ukraina.

Joseph Roth växte upp i en judisk familj och han blev med tiden både en skicklig Journalist och en, framförallt, väldigt framgångsrik författare. Han anses nuförtiden vara en av 1900-talets mest lysande novellister.

Joseph Roth prosa var erkänt vacker och hans språkbehandling briljant.

Hans kanske mest omtyckta och lästa roman, Radetzkymarschen (1932), utspelar sig under Dubbelmonarkin tid.. Även hans övriga romaner, som Judar på vandring, Hotell Savoy och Kaputzinerklyftan håller mycket hög standard.

Den tidiga och tragiskt profetiska romanen Spindelnätet skrev Joseph Roth precis i början på 1920-talet. Den kom ut 1923 efter att först ha varit publicerad som följetong i Arbeiter-Zeitung, den österrikiska socialdemokratins tidning..

Romanen som är på endast drygt 160 sidor är en skarp skildring över hur nazismen infiltrerade med sikt på att steg för steg montera ner den 1919 grundade Weimarrepubliken. Läsaren får i boken följa en ung man vid namn Theodor Lohse, som man skulle kunna jämföra med en viss Adolf Hitler …

Foto: eFOLKET / Gunnar Gustafsson.

Theodor Lohse växer upp i ett medelklasshem där fadern är tullinspektör. Theodor hamnar redan från uppväxten i utkanten av samhället. Han utvecklar ett starkt hat mot kommunister, socialister, judar, romer och arbetslösa. Aggressiv intolerans präglar hans personlighet.

Det leder till att Theodor Lohse går med i en starkt tysknationalistisk rörelse, som kallar sig för “Tekniska frikårerna”. Dessa frikårer börjar att trakassera vänsteroppositionella som drar genom städerna i Weimarrepubliken – de så kallade frikårerna börjar även att jaga och trakassera arbetslösa och romer på gator och torg. Allt i syfte att störa ordningen i samhället. Theodor Lohse dras alltmer in i denna rörelse. Han gör allt för att bli omtyckt och uppskattad av frikårsmedlemmarna.

Den både skrämmande och suggestiva skildringen från 20-talet pekar fram mot katastrofen. Man kan se Spindelnätet som en kuslig insikt om att vi nuförtiden tyvärr har en liknande utveckling i Europa inklusive vårt eget politiska landskap där vi ser hur bland annat de Demokratiska värdena och till exempel folkbildningen trycks tillbaks av den nu sittande regeringen som ju backas upp av Sverige-demokraterna …

Liksom under Weimarrepubliken bäddar idag de traditionella borgerliga partierna för den extrema, aggressivt nationalistiska och auktoritära högern.– genom undfallenhet och politisk anpassning.

Eller som översättaren Staffan Wahlquist skriver i en kommentar:

Kastar man en blick på utvecklingen i dagens Europa inser man också att Roths roman på många sätt är beklämmande aktuell …  högerpopulism är återigen på frammarsch.”

Kjell Andersson

You May Also Like