I denna artikel tar Anders Karlsson upp nödvändigheten av insatser för en kultur som uppmuntrar och stödjer inte bara läsandet utan också skrivandet inom arbetarklassen. Detta som ett led i strävandena att … Läs mer “Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen”
Tag: arbetarlitteratur
Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium
Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och … Läs mer “Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium”
Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson
David Ericsson är född (1958) och uppväxt i södra Stockholm och han har under större delen av sitt verksamma liv varit yrkeschaufför. Bredvid det jobbet har han skrivit ett tiotal novellsamlingar och … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson”
Pierre Schoris bok om Carl Sandburg
Hans Foste Hjälte om Pierre Schoris bok – Slummen får sin hämnd – om den svensk-amerikanske proletärförfattaren Carl Sandburg.
Slummen får sin hämnd är utgiven på Ordfront förlag.
*****
Under gymnasietiden arbetade … Läs mer “Pierre Schoris bok om Carl Sandburg”
Om Fred Erikssons roman Grindsommar
Arbetarförfattaren Fred Erikssons roman Grindsommar är en fin och intressant berättelse från 1930-talets Sverige, då byggandet av det så kallade folkhemmet påbörjades. Den handlar om en liten pojkes syn på vuxenvärlden.
Huvudpersonen … Läs mer “Om Fred Erikssons roman Grindsommar”
Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf
Jag har torkat nog många golv
En biografi om Maja Ekelöf
Författare: Nina van den Brink
Förlag: Norstedts
Recensent: Jan Bergsten
Recensionen har tidigare varit publicerad i Folket i Bild/Kulturfront
Det blev … Läs mer “Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf”
Kortpresentation: Susanna Alakoski
Susanna Alakoski föddes 1962 i Vasa i Finland, men växte upp i Ystad. Hon är socionom och sedan 2015 hedersdoktor vid fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö. Hon har också arbetat … Läs mer “Kortpresentation: Susanna Alakoski”
Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk
Rasmus Landström är en ung journalist och litteraturkritiker som under senare år varit flitigt förekommande i vänsterpress med recensioner av böcker och skärskådning av vår tids arbetarlitteratur. Nu har han gått ett … Läs mer “Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk”
“Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!”
Äldreomsorgen i det här landet går på knäna. Egentligen går den inte alls. I hög grad bedrivs den av privata företag som – med vinstintresset i första rummet – sparar på löner … Läs mer ““Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!””
Sven Wernström 1925 – 2018
Sven Wernström växte upp i Stockholm men bodde sen många år på Vikbolandet utanför Norrköping.
Sven Wernström har bland annat skrivit barn och ungdomslitteratur. Vi har den åtta böcker långa sviten om … Läs mer “Sven Wernström 1925 – 2018”
Torgny Karnstedt 1952 –
Innan Torgny Karnstedt började ägna sig åt sitt författarskap arbetade han som verkstadsarbetare, svetsare och chaufför.
Torgny Karnstedt har även varit engagerad inom föreningen Arbetarskrivare mellan åren 2011 till 2015. Han … Läs mer “Torgny Karnstedt 1952 –”
Åke Johansson 1953 –
Åke Johansson föddes i Lyckeby i Blekinge. Åke Johansson debuterade år 2009 med novellsamlingen Transporten och andra berättelser från järnvägen. Han arbetar som konduktör på SJ och är även fackligt aktiv inom … Läs mer “Åke Johansson 1953 –”
Allt berättande är klassbundet
Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv
Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla summan … Läs mer “Allt berättande är klassbundet”
Fred Eriksson 1914 – 2007
Fred Eriksson växte upp i en torpstuga i Viby utanför Uppsala som fjärde barnet i en syskonskara på 15. Han blev tidigt i livet anställd inom SJ med placering i Storvik i … Läs mer “Fred Eriksson 1914 – 2007”
En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek
Platsen är Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek beläget strax bredvid Tågstationen i Flemingsberg söder om Stockholm. Här samlades ett sextiotal medlemmar från ett tiotal olika litterära sällskap under rubriken En dag om Arbetarlitteratur… Läs mer “En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek”