Arbetarförfattaren Fred Erikssons roman Grindsommar är en fin och intressant berättelse från 1930-talets Sverige, då byggandet av det så kallade folkhemmet påbörjades. Den handlar om en liten pojkes syn på vuxenvärlden.… Läs mer “Om Fred Erikssons roman Grindsommar”
Ämnesarkiv: arbetarlitteratur
Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf
Jag har torkat nog många golv
En biografi om Maja Ekelöf
Författare: Nina van den Brink
Förlag: Norstedts
Recensent: Jan Bergsten
Recensionen har tidigare varit publicerad i Folket i Bild/Kulturfront
Det … Läs mer “Jan Bergsten om Nina van den Brinks bok om Maja Ekelöf”
Kortpresentation: Susanna Alakoski
Susanna Alakoski föddes 1962 i Vasa i Finland, men växte upp i Ystad. Hon är socionom och sedan 2015 hedersdoktor vid fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö. Hon har också … Läs mer “Kortpresentation: Susanna Alakoski”
Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk
Rasmus Landström är en ung journalist och litteraturkritiker som under senare år varit flitigt förekommande i vänsterpress med recensioner av böcker och skärskådning av vår tids arbetarlitteratur. Nu har han gått … Läs mer “Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk”
“Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!”
Äldreomsorgen i det här landet går på knäna. Egentligen går den inte alls. I hög grad bedrivs den av privata företag som – med vinstintresset i första rummet – sparar på … Läs mer ““Herrejävlar, jag har ihjäl vår socialminister!””
Sven Wernström 1925 – 2018
Sven Wernström växte upp i Stockholm men bodde sen många år på Vikbolandet utanför Norrköping.
Sven Wernström har bland annat skrivit barn och ungdomslitteratur. Vi har den åtta böcker långa sviten … Läs mer “Sven Wernström 1925 – 2018”
Torgny Karnstedt 1952 –
Innan Torgny Karnstedt började ägna sig åt sitt författarskap arbetade han som verkstadsarbetare, svetsare och chaufför.
Torgny Karnstedt har även varit engagerad inom föreningen Arbetarskrivare mellan åren 2011 till 2015. … Läs mer “Torgny Karnstedt 1952 –”
Åke Johansson 1953 –
Åke Johansson föddes i Lyckeby i Blekinge. Åke Johansson debuterade år 2009 med novellsamlingen Transporten och andra berättelser från järnvägen. Han arbetar som konduktör på SJ och är även fackligt aktiv … Läs mer “Åke Johansson 1953 –”
Allt berättande är klassbundet
Ingemar E. L. Göransson om skrivandets klassperspektiv
Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra. Det är ofrånkomligt för vi är alla … Läs mer “Allt berättande är klassbundet”
Fred Eriksson 1914 – 2007
Fred Eriksson växte upp i en torpstuga i Viby utanför Uppsala som fjärde barnet i en syskonskara på 15. Han blev tidigt i livet anställd inom SJ med placering i Storvik … Läs mer “Fred Eriksson 1914 – 2007”
En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek
Platsen är Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek beläget strax bredvid Tågstationen i Flemingsberg söder om Stockholm. Här samlades ett sextiotal medlemmar från ett tiotal olika litterära sällskap under rubriken En dag om … Läs mer “En dag om Arbetarlitteratur på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek”