Vardagar 6 av Ulf Lundell är en tjock bok på hela 687 sidor, där han filosoferar , kritiserar och funderar kring samhällsutvecklingen av idag. Foto: Gunnar Gustafsson / eFOLKET.

Ulf Lundell och “Vardagar 6″

Låtskrivaren, sångaren, musikern, konstnären och författaren Ulf Lundell föddes 1949 i Stockholm. Familjen var genuin arbetarklass.

Klassursprunget och 60-talets sociala, kulturella och politiska  klimat utgjorde den bakgrunden mot vilken Ulf Lundell som tonåring började skriva dikter och låtar.

Första skivan, Vargmåne, kom 1975.  Året därefter kom hans debutromanen, Jack, som tämligen omgående blev klassad som en så kallad “generationsroman”. Boken blev också film, så småningom.

Sedan dess har han gett ut ett tjugotal romaner plus ett trettiotal skivor och gjort ett otal turneer runtom i landet . Ulf Lundell har även myntat det tänkvärda uttrycket att en inställd konsert är också en konsert …

Även som konstnär och målare har Ulf Lundell rönt uppskattning.

Boken Vardagar 6 kom ut för två år sedan och han skrev den mitt under den då pågående covid-pandemin.

Förutom att Lundell kritiskt nagelfar samhället så iakttar han också årstidernas växlingar på sin gård nere på Österlen, där han han bor sen ganska många år tillbaks. Han matar småfåglarna, talgoxar gråsparvar och pilfinkar, och han pratar med rådjuret och räven som stryker omkring vid hans gård.

När han ska fylla på i kylskåpet åker han helst till COOP i Simrishamn. Behöver han fixa något till sin tio år gamla bil åker han upp till Kristianstad. Då brukar han passa på att köpa någon nyutkommen roman. Är det någon teknisk pryl som går sönder styrs färden till närliggande byn Kivik. Där finns en affär som har såna grejer.

Så fördriver Ulf Lundell sina vardagar i en sakta lunk samtidigt som han alltså följer den så kallade samhällsutvecklingen noga genom att läsa flera dagstidningar och förstås kolla på TV. Och det är mycket som han retar sig på. Till exempel alla dessa liberala debattörer som han anser får breda ut sig i medierna. Om dagens socialdemokrati anser Ulf Lundell att den numera numera blivit ett menlöst mittenparti, som vänt arbetarklassen ryggen.

Andra som Lundell inte oväntat har rejält svårt med är till exempel Donald Trump, Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och ett försvarligt antal fler.

På sidan 549 sammanfattar Ulf Lundell mycket av hur han ser på sin samtid. Där skriver han:

Det är dårarnas tid nu, populismen konservatismen nationalismen och idiotins tidevarv …

Den synnerligen läsvärda boken Vardagar 6 är utgiven på Wahlström och Widstrands förlag

Kjell Andersson

You May Also Like