Foto från ranchoslasvocer.blogspot.com México /arkivbild.

Kjell Andersson om den nyligen avlidne författaren Paul Auster

De US-amerikanske författaren Paul Auster avled nyligen efter att under ett antal år lidit av en cancersjukdom.

Han var en av de mest lästa och hyllade författarna från USA. Hans romaner och noveller har översatts till över 40 olika språk.  Genombrottet kom i slutet av 1980 talet,  med hans så kallade New-York-trilogi.

Trilogin lutade åt kriminallitteraturen, vilket nog bidrog till framgången. Resultaten blev hursomhelst att Auster fick i det närmaste rockstjärnestatus.  Vilket gav honom en bred lyssnarskara då han i olika sammanhang förde fram sin skarpa kritik mot det US-amerikanska samhällets tillstånd.

Paul Auster var en sådan författare som inte dolde var hans politiska sympatier fanns. När Donald Trump till Austers förskräckelse gjorde politisk entré bildade Paul Auster någonting som han kallade för Writers against Donald Trump.

Paul Austers samhällskritik kom även fram i hans romaner och noveller.

Han var gift sedan många år med den norskättade författarinnan Siri Hustvedt. Även hon har ett rikt och omfattande författarskap bakom sig. Paret var bosatt i Brooklyn i New York .

Siri Hustvedt hade större delen av sin släkt i Norge. Därför var de ofta i Norge, och paret Auster-Hustvedt passade då ofta på att även besöka Sverige. Det bidrog till att de båda vid ett flertal tillfällen medverkade i SVTs program Babel.

Några av Paul Austers verk: Att uppfinna ensamheten (1982) , Månpalatset (1989), Leviathan (1992), och 4321 (2017).  Hans sista roman Baumgartner kom i år ut på Bonniers, översatt av Anna-Stina Johnson.

Paul Auster blev 77 år.

Kjell Andersson

You May Also Like