Utbildning för samiska barn. Bild från samer.se

Jimmie Åkesson: “Varför ska vi ha nyhetssändningar på arabiska och kurdiska?”

Jag slölyssnade på P1 och dagens partiledardebatt i riksdagen. Inget nytt under solen. I stort sett upprepning av allt som sagts tidigare.

Snuttekorta replikväxlingar ger heller inte utrymme till fördjupning. Det bäddar i stället för upprepning av inövade repliker och slagord.

Det blev så avslaget mot slutet att när per Bolund (Mp) hade sista korta inlägget i debatten var det ingen partiledare som begärde replik. Måste kännas lite snopet för Bolund.

Det jag noterade i en replikväxling mellan Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) angående public service var Åkessons klara besked, dock inlindat som en fråga:

“Varför ska public service ha nyhetssändningar på arabiska och kurdiska?”

Man skulle kunna travestera Ingemar Stenmark när han fick en spydig fråga från en journalist varför det inte gått så bra; “Det går inte att förklara för en som inte begriper”.

Även om Jimmie Åkesson säger att han “älskar public service” så är det uppenbart att han utifrån sin syn på flyktingar och invandrare vill ta bort sånt från SVT och Sveriges Radio som gör livet något lättare för de som inte fullt ut behärskar svenska språket så att de kan tillgodogöra sig nyheter och andra program på svenska.

Nu handlar det inte bara om “arabiska och kurdiska”. Vi har även nyhetssändningar och andra program i public service som sänds på våra fem nationella minoritetsspråk. Det är finska, samiska, meänkieli även kallad tornedalsfinska, romani chib och jiddisch.

Jag brukar själv titta på ett program på SVT “Möte med….(romani chib) SVT Play” som tar upp romernas situation genom intervjuer med intressanta personer. Där växlar man mellan romani och svenska. Talar man romani är texten på svenska, och tvärtom.

Är ni nyfikna så titta och lyssna till; Möte med… (romani chib) där programledaren Jon Pettersson samtalar med Jeanette Olsson

Undrar vad Jimmie Åkesson och SD innerst inne tycker om det. Att samer inte är “riktiga svenskar” har vi hört från det hållet.

Det tyckte man inte heller på den tiden rasbiologiska institutet mätte skallformer på samer som inte ansågs som riktiga arier.

Hur blir det med public service och sändningar på minoritetsspråk om SD får inflytande över politiken i samarbete med M, KD och L?

Lästips:

Rolf Waltersson

Nomadskola cirka 1930.

You May Also Like