En vässad Rolls-Royce för yngre miljonärer

Som ett brev på posten.

Just när jag skrivit färdigt mitt inlägg “La dolce vita – En doft av det ljuva livet på Öfvre Östermalm”, bläddrar jag igenom dagens Eskilstuna-Kuriren.

Där testar motorjournalisten Julia Brzezinska nya Rolls-Royce Ghost Black Badge, “En vässad Rolls-Royce för yngre miljonärer”.

Bilen är fylld av lyx och flärd. Det är “skräddarsydda detaljer i guld, siden och kaschmir”, och “centimetertjocka ullmattor på golvet”. “Mellan baksätespassagerarna finns en champagnekyl”.

Att köra Rolls-Royce Ghost Black Badge är en upplevelse som liknas vid att “lyfta mot himlen”.

Det är som att drottning Elisabeth skulle färga håret svart och sätta på sig Dr.Martenskängor. Svärtan har gjort succé – köparnas genomsnittsålder har sjunkit till strax över 40 år”, skriver en hänförd Julia Brzezinska.

Hur lätt är det att “lyfta mot himlen” med tanke på att denna Rolls-Royce väger 2,6 ton?

Motorn, en V12:a, är på 591 hk (hästkrafter).

Bensinförbrukningen är 1,58 liter per mil. Så det är törstiga sprakfålar som sparkar otåligt under motorhuven.

0-100 km/tim går på 4,7 sekunder.

Toppfarten är 250 km/tim.

Denna skapelse har ett grundpris på 3,9 miljoner, men “få köpare håller sig till grundpriset” utan vill ha en massa extrautrustning som gör att prislappen skenar iväg ytterligare.

Eftersom modellen heter “Ghost Black Badge”, bör den naturligtvis vara svart. Men om man vill ha en annan färg “finns det trots allt 44 000 olika lackkulörer att välja på”, skriver motorjournalisten Julia Brzezinska.

44 000 olika lackkulörer låter ofattbart. Även om det är feltryck och blivit någon eller några nollor för mycket låter det ofattbart.

Momsen är 973 500 kronor “vilket räcker till att anställa fler barnmorskor”.

Så om man ömmar för vården och tycker att det borde finnas fler barnmorskor, då ska man köpa en Rolls-Royce Ghost Black Badge, så har man dragit sitt lilla stå till stacken.

PS. Vilka som “behöver” en sån här bil kan man fråga sig. Kanske det snarare är en slags “snuttefilt” för folk som har dåligt självförtroende och försöker kompensera det med en fasad som visar hur rika och framgångsrika de är.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like